Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 66. szülinapot Stevie Wonder zenemágusnak

Szerző: Lukács Kata, literatura.hu/ nlcafe.hu – 2016-05-13 10:40:40

1950-ben született Stevie Wonder amerikai énekes-zenész. Amikor 1963-ban Stevie Wonder első lemezfelvételét készítette, még csak 13 éves volt. Gyermeki mivolta ellenére kivételes zenei tehetsége nyilvánvaló  volt. Vakon született, és mint a nem látók többsége ő is a hangokban, a zenében kereste és találta meg a világ teljességét. 

Hirdetés 

Hirdetés 

Első sikere az élőben felvett Fingertips, amelyen pattogó rézfúvós kísérettel hangzott fel sietős éneke és szájharmonika szólója. A hatvanas évek közepétől világslágerek sorát készíti, amelyek legnagyobb részét ő maga írja, a többit pedig elképesztően széles körből válogatja.

1970-ben az Egyesült Államokban a legjobb soulelőadó díjat kapja. A nyolcvanas évek közepére az egyik legkeresettebb szerző, aki addig több mint 300 platina és gyémántlemezt gyűjtött be. A legtöbbször díjazott művészek közé tartozik. 1974 és 1998 között tizennégy Grammy díjat kapott. 1982-ben érdemes művész Amerikában. Együtt dolgozott a szakma legnagyobb nevű előadóival és 1989-ben bejutott a Rock Dicsőség Csarnokába. Életútja és karrierje jóformán töretlen. Az első komolyabb nehézséggel akkor találta szemben magát, amikor gyermekhangja átváltott a felnőttes-férfihangra. Szerencséjére a mutálási periódus nem tartott soká.

Zenéje a 70-es években érett be igazán, amikor nagyon kidolgozott, összetett hangzású lemezeket adott ki mint a Talking Book vagy az Innervisions. Következő két nagylemeze hasonló összetettségű és színvonalú. A megtorpanás 1979-ben következett be a Secret Life Of Plants című koronggal. A kritika, amely addig pártfogolta most ellene fordult és az albumot rettenetesen lehúzta. Ez a kis botlás azonban nem vetette vissza alkotókedvét és a következő évben megjelenő Hotter Than July már ismét siker. A nyolcvanas években végig jelen van az élvonalban. A kilencvenes évek már kevesebb sikert tartogatott  számára, megbecsült, ünnepelt művész, de lemezei már nem fogynak olyan példányszámban ahogyan azt előzőleg megszokhatta. Hiába az idők és a zenei ízlés változnak. Az igazi értékek azonban nem.

Stevie Wonder albuma volt Barack Obama élete első lemeze

 Express együttesnek van egy - Stevie Wonder c. dala

Radics Gigi Amerikában való tartozkodása alatt számos világsztárral találkozott. Többek között Stevie Wonderrel is, amit a legemlékezetesebb élményeként emleget. „Az egyik hotelben ismertük a klubtulajdonost, aki egyik éjjel felhívott, hogy azonnal öltözzek fel, mert ott van náluk Stevie Wonder. Gyorsan összekaptam magam, leszaladtam és elénekeltem neki Aretha Franklin Respect című számát. Hihetetlen élmény volt!” – mesélte hazatérése után Radics Gigi, aki nem bírt betelni a tapsoló Stevie wonder látványával .

  

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó