Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

91 éve született Foky Ottó a TV MACI atyja

Szerző: Lukács Kata, origo.hu/retromuzsika.hu/ferfibarlang.hu – 2018-06-15 15:50:40

1927-ben látta meg a napvilágot  Foky Ottó Munkácsy- és Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező, reklámgrafikus, Misi mókus és az első TV Maci kitalálója.

Hirdetés

Hirdetés 

Foky Ottó végzettsége rajztanár élmény lehetett az óráira beülni képregényekkel illusztrálta a diákok számára a tananyagot. Később diplomázott díszlet- és bábtervezői szakon. A Pannónia Stúdióban először tervezőként majd, animációs rendezőként dolgozott.

 

Rátérve kultikus figurájára a TV Macira:

Az ’60-as és 70-es évek Tévémaciját Lengyel Zsolt terve alapján Köber Tibor alkotta meg. Az ’80-as években Koch Auréltól új formát kapott. A játékát Valérkát is lecserélte egy Csutkababára. A TV Maci hamar kedvence lett a gyerekeknek. A megújított TV Macit Foky Ottó készítette a Pannónia Filmstúdióban, kockázós bábfilmtechnikával, hat éven át változtatva a maci lefekvés előtti helyzeteit. 
 
 
 
Farkas Bertalan a nagy utazásra magával vitte az akkori Magyar Televízió kabalafiguráját, így a Tévémaci vele együtt 7 napot, 20 órát és 45 percet töltött a világűrben. Egyik este az űrhajós olvasta fel a magyar gyerekeknek az esti mesét.
 
 
A TV-Maci bábfigura megtervezése és elkészítése több hónapig is eltartott. Ám Foky Ottó szerint a siker titka nemcsak ez, hanem, hogy a maci mindig is divat volt.
 
“Ezt a macit azért terveztem egy jellegzetes magyar mesefigurával, Paprikajancsival, hogy legyen kivel eljátszania az esti mesét.” – mesélte Foky úr. És Jancsi pedig nagyon rendes, mert mindig felül a végén és azt mondja: Pszt! Aludjatok gyerekek!

Néhány éve 2012-ben menesztették a TV Macit és helyette új változat készült. Az újratervezett TV Maci már nem egyedül ül le esténként a képernyő elé, hanem testvérével és a kor szelleméhez igazodva számítógépezik is. Ez az új változat azonban nem aratott sikert sem a tv-nézők, sem az internethasználók körében, ezért négy hónap után levették a képernyőről, és újra elfoglalta a korábbi helyét Foky Ottó figurája.

 
 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó