Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 59 éves a Szabó család rádiójáték

Szerző: Lukács Kata, hvg.hu / retromuzsika.hu – 2018-06-30 13:45:50

1959-ben, a Kossuth Rádióban megkezdték a Szabó család című családregénysorozat sugárzását. Az első részt az a Liska Dénes írta, aki aztán még 40 évig göngyölítette a családregényt szerzőtársaival együtt. A legtöbb részt a Rádió 14-es stúdiójában vették fel. A műsor népszerűsége az 1960-as években volt a legnagyobb.

Hirdetés

Hirdetés

A Kádár-korszak legfelkapottabb rádiósorozata volt A Szabó család. A hatvanas években az új részek először keddenként, majd hétfőnként kerültek adásba, ilyenkor hosszú évekig az volt a szokás, hogy az utcák kiürültek, és még a borbélyüzletekben is csendet kértek a vendégektől, nehogy lemaradjanak a szocializmus társadalmi valóságára épülő família életének legfrissebb történéseiről. A Lapály utca 27/B lakói egyszerű emberek voltak: Szabó János szövőmester és felesége Margit, valamint gyermekeik, a diplomás mérnök Bandi, a buszsofőr Laci és a gimnazista Icu alkották az öttagú családot.

Az eredetileg mindössze háromrészesre tervezett rádiójáték szereplőinek népszerű színészek kölcsönözték hangjukat, az első száz epizód során mégis elhallgatták a nevüket, emiatt a média világával még éppen csak ismerkedő hallgatóság egy része valóságosnak gondolta a storyt. A Szabó-házaspárt, illetve a rangidős gyermeket egyébként Szabó Ernő, Gobbi Hilda és Benkő Gyula alakította, de az egyéb szereplők közt is olyan neveket találunk, mint Zenthe Ferenc, Csákányi László vagy Körmendi János.

Major Anna, a Szabó családot fél évszázadon át szolgáló dramaturg mesélte el a sorozatról hogy a Szabó család szövegét a Magyar Rádió mindenkori elnöke ellenőrizte előzetesen, a felvett anyagot az alelnök hallgatta meg és hagyta jóvá.

A hatvanas években a Szabó család elképesztően népszerű volt. 1964-ben, amikor a társadalom nagyobb része még televízió nélkül élt, a megkérdezettek 43%-a mindig, 38%-a időnként meghallgatta a Szabó családot.

Szabó bácsiék azonban nem tudták tartani a lépést a modernizálódó Magyarországgal, sem hangnemben, sem témákban, így a sorozat szereplői és a hallgatóközönség közti távolság a kilencvenes években olyan mértékűre nőtt, hogy már az is csoda, hogy 2007-ig bírták szusszal – “A szappanopera végképp elfáradt a Szabó család 48 éves menetelése után.

Ekkorra már az idősebbek is többet foglalkoztak a Barátok köztből ismert Berényi család életével, mint Szabóékkal. A kultusz azonban él tovább: még 2013-ban is tartottak múltidéző beszélgetést a még életben lévő szereplők és a hallgatók részvételével.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó