Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Vén Lajosné Török Giza pingáló asszonyra emlékeztünk

Szerző: Pécsiné Ács Sarolta, george.draskoy.net – 2016-02-07 07:20:49

2006-ban ezen a napon, nyolcvanhét éves korában elhunyt Vén Lajosné Török Giza pingáló asszony, a Népművészet Mestere. 1954-ben a Népművészeti és Háziipari Szövetkezet tervezője lett. 1956-ban a Népművészet Mester címmel, 1985-ben a Népi Iparművészeti Ta-nács nívódíjával tüntették ki

Hirdetés

Hirdetés 

Hazánkban Kalocsa az egyetlen hely, ahol népi pingáló művészetünk ilyen magas színvonalat ért el. Keletkezésének pontos idejéről vitathatatlan adataink nincsenek. Ilyent szerezni nem is könnyű feladat, mert simított, meszelt vertfal könnyen elmált, vagy a régi házakat többszörösen átépítették. Feljegyzések szerint a múlt század második felében már pingálgattak a kalocsai menyecskék.

 Általánossá bizonyára akkor vált, mikor a festékporokat (dekás festék) a pénzben nem bővelkedő parasztasszonyok meg tudták vásárolni. Az egyéb eszközök nem okoztak gondot. Az alapozást a határ székesfoltjain szedett fűmeszelővel készítették el, a motívumokat pedig disznóból húzott sörtéből vagy a tehén farkából levágott szőrből készített virágmeszelővel festették rá. Tej meg majd minden házban akadt. Ugyanis a mezők alapozása és a motívumok pingálása tejes festékkel történt. Eltartott egy hétig, míg szabad kézzel kifestették az első szobát és konyhát."

Pingálóművészetünk stílusváltozatai beilleszthetők három időszakba. Az első világháború előtti, a két világháború közötti és a második világháború utáni időszakba.

Az első világháború után pingálóművészetünk lényeges változáson ment keresztül. Az 1930-as évek közepe táján, amikor a népművészet országosan divatba jött, Kalocsa városában is több épületet kipingáltak (vasútállomás, Népművészeti Ház, rokkanttelepi kultúrház, városháza stb.,) A harmincas évek vége felé a parasztházak népi pingálása gyérülni kezdett. Lassanként veszített divatosságából.

Népi pingálásunk második világháború utáni időszaka már a hanyatlás szakasza. A hagyományos parasztházak egyre gyorsabban átépültek. A lakásokat városiasan rendezték be. A régi parasztházakban még elvétve találkozunk pingált konyhákkal és szobákkal.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó