Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Közlekedés, időjárás

Szörnyű a médiatörvény sajtóvisszhangja

Szerző: Gábor János, – 2011-01-07 07:03:47

Amerikai és brit lapoktól nem remélhet kegyelmet Orbán Viktor, míg a német írott sajtó a leginkább megértő és körültekintő a médiatörvény és az EU-elnökség ügyében. A témában írt, a magyar sajtót is megjárt szerkesztőségi állásfoglalások közül 18 keményen negatív, 3 semleges, 5 pedig megértő a magyar kormánnyal szemben.

A bécsi Die Presse "hiányos" demokráciát kiáltott, és az olasz helyzethez hasonlítja a miénket (szabad fordítás ITT):



Az fn.hu megkísérelte felmérni, hogy a világ újságolvasói miként is láthatják uniós elnökségünk kezdetekor a hazai közállapotokat. Összesen 26, a világsajtóban megjelent és a magyar nyilvánosságot is megjárt szerkesztőségi állásfoglalást, publicisztikát és részletes beszámoló tettünk rapid elemzésünk tárgyává.

A médiatörvény miatt szolidaritást vállalt még néhány népszerű torrent-oldal is:



Feltűnő, hogy az amerikai és brit lapok nagyon hangsúlyos helyen, szerkesztőségi cikkekben mondtak lesújtó véleményt a magyar médiatörvényről, így a hazai közállapotokról is. A The Washington Posttól származik például a putyinizálódás hasonlata, míg a The New York Times szerkesztői úgy vélték, Orbán elfelejtette, honnan jött. A mértéktatásáról és szakértelméről ismert The Guardian sem kímélte Magyarországot, az ott dolgozó szerkesztők szerint Orbán alkalmatlan az EU elnöklésére. Árnyaltabb képet kaphattak viszont a The Times olvasói: a brit lap három nagyobb cikkben is foglalkozott hazánkkal, ebből volt elmarasztaló is ( a térség legkíméletlenebb poltikai vezetőjeként jellemezték Orbánt), viszont legutóbb már „megvédték” a miniszterelnököt, akinek szerintük nem Putyin, hanem Margaret Thatcer a példaképe.

A Post "törékenynek" nevezte a demokráciánkat - Orbánt meg veszélyesen népszerűnek:



Sokkal kíméletesebb a kormánnyal a német nyelvű sajtó. A Frankfurte Rundschau, a Die Welt és a Die Presse is inkább a tényekre, mintsem azok étékelésére koncentráló cikket (is) írt, míg a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) három cikkével is szembe ment az európai főárammal, és értelmezte, illetve védte a Fidesz álláspontját. A német sajtóban persze akadnak kivételek is: a közszolgálati ZDF televízió főszerkesztője kétperces kommentárjában úgy vélte, hogy az EU igazi próbaköve lesz Magyarország, míg a Die Welt pusztai Putyinnak nevezte miniszterelnökünket.

A lengyel Gazeta Wyborcza címlapja december 22-én:



Szintén említésre méltó, hogy a felvidéki és az erdélyi magyar nyelvű lapok sem rajongtak a jogszabályért. A szlovákiai Új Szó többször és keményen elítélte azt, és még a Fidesz-közelinek mondott erdélyi Krónika is fanyalgott egy keveset.

A nagy nyilvánosságot kapott, és általunk is megszemlélt írások közül 18 keményen negatív, 3 semleges, 5 pedig megértő a magyar kormánnyal szemben.

FN.hu
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó