Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Olcsó húsnak híg a leve- válassz egészséges fogást kevés pénzből!

Szerző: Lukács Kata, – 2013-11-03 13:44:58

Te is úgy gondolod, hogy kevés ráfordítással lehetetlen egészségesen étkezni? Pedig a jó minőségű ételektől fittebbek és terhelhetőbbek vagyunk, és már kevéstől is képesek vagyunk jóllakni, míg a silányabbak nem elég laktatóak, ezért hajlamosak vagyunk teleenni velük magunkat, aminek a közérzetünk és az egészségünk vallja kárát.

Olcsó, de magas tápértékű ételek


A sárgaborsó, a szárazbab és a lencse nemcsak nagyon gazdag tápanyagokban, hanem alacsony áron is beszerezhető.

Készíthetünk belőlük főzeléket, krémlevest joghurt vagy tejföl és tönkölyliszt felhasználásával.
Hogyan juthatunk olcsó gyümölcsökhöz és zöldségekhez?

A gyümölcs- és zöldségfélék esetében a szezonalitás fontos szerepet játszik. Szüret idején a termések tápanyagokban gazdagabbak, és sokszor olcsóbbak is, mint az év többi részében.

Viszont a külföldről behozottak silányabb minőségűek, mert gondozásuk, raktározásuk és szállításuk során tartósságuk érdekében több méreganyagot használtak, mint a hazaiaknál



Friss és mélyhűtött táplálékok

A természetes alapanyagokból álló ételek frissen való fogyasztása kedvezően hat nemcsak az egészségünkre, de a pénztárcánkra is. A főzéshez való fűszernövényeket termesszük magunk az ablakpárkányon vagy az erkélyen, így a főzés során bármikor olcsó hozzávalóhoz jutunk.

Ha túl soknak látjuk a fűszernövényünket, akkor ne várjunk, amíg elhervad, hanem vágjuk le és mossuk meg a leveleit és/vagy szárait, tegyük mélyhűtésre alkalmas zacskóba, és fagyasszuk le.

A legromlandóbb élelmiszereket ‒ friss húst, fejes salátát, bogyós gyümölcsöket stb. ‒ minél előbb használjuk fel. Bizonyos készételek, mint a felfújt, a pizza, a tésztamaradék két-három nap elteltével sem veszítenek íz- és tápértékükből.

A gyümölcsöt „megmenthetjük”, ha joghurttal és kevés barna cukorral, mézzel vagy sztíviával turmixgépben összedolgozzuk és megisszuk.



Húst olcsón?

Húsfélét heti két alkalomnál többször nem ajánlatos fogyasztani, mert úgy már ártalmas lenne az egészségre, de a mennyiség csökkentése egyben költségkímélő megoldás is. A húsok és a felvágottak a legdrágább élelmiszerek.

Ha a megmaradt felvágottat meg szeretnénk menteni a romlástól, akkor még a szavatossága lejárta előtt jóízű ebédet készíthetünk belőle, ha hőálló üvegedény aljára kevés olajat öntünk, majd a maradék felvágottat rátesszük, és a tetején sajttal 20 perc alatt a sütőben összesütjük.

Még jobb és egészségesebb az étel, ha a hús- és a sajtréteg közé zöldséget vagy gyümölcsöt is teszünk (pl. padlizsán karikákat, pritamin paprikacsíkokat, aprított gombát, paradicsom-, alma- vagy ananászdarabkákat). A húsféléket egyébként helyettesíthetjük más fehérjeforrással ‒ hüvelyesekkel, tejtermékekkel, tojással ‒ is.

(bien.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó