Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Növelte a spenótfogyasztást és 3 szobrot is emeltek neki.

Szerző: Lukács Kata, origo.hu – 2015-12-08 15:40:03

1894-ben született Elzie (Crisler) Segar amerikai képregényrajzoló, Popeye megalkotója. A macsó tengerész karaktere nyolcvanhat évvel ezelőtt született meg, és meghódította az egész világot. Popeye-ben az a legfurcsább, hogy csúfsága ellenére is szeretjük.

Hirdetés

Hirdetés

Popeye alkarizmai úgy festenek, mintha furcsa kinövések lennének, fél szeme hiányzik, állandóan pipázik és sokszor alig érteni, hogy mit beszél - első blikkre tanulatlan tuskónak látszik, akinek a szíve ugyan a helyén van, de problémáit mindig az öklével intézi el. Honlapja szerint egyébként 34 éves, és egy hurrikán belsejében született. A harmincas évek közepén végzett közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy Popeye a mozilátogatók körében már népszerűbb, mint Miki egér, és ugyanerre az időre tehető, hogy az Egyesült Államokban több mint harminc százalékkal nőtt a spenótfogyasztás.

 

Az 1933-tól kezdve moziban játszott rövidfilmek nem minden esetben ragaszkodtak az alapul szolgáló képregényekhez: kezdetben a tengerész sem pipázott, hanem szivart szívott - ahol az eredeti névalak (cigar) talán a történetek rajzolójára, Elzie Crisler Segarra is utalt, hisz vezetéknevét hasonlóképp ejtik.

A harmincas években még rádióváltozata is ment a Popeye-nek, az Egyesült Államokban három helyen is emeltek szobrot: egyet megalkotója, E. C. Segar szülőhelyén (ahol minden évben Popeye-ünnepet is rendeznek), a másik kettőt pedig egy-egy olyan városban, amely a spenóttermesztésről nevezetes. 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó