Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Na, kinek köszönhető, hogy nem romlik meg a kaja?

Szerző: Gábor János, KORONAfm100 – 2014-12-09 10:50:13

1886-ban ezen a napon született Clarence Birdseye amerikai üzletember, aki kidolgozta az ételek mélyhűtésének módszerét.

A fagyasztás technikáját nem meglepő módon, az eszkimóktól leste el. Náluk figyelt fel arra, még 1920-ban, hogy ha a zöldségeket és gyümölcsöket hirtelen lehűtik, akkor nem alakulnak ki azok a nagy jégkristályok, amelyek az étel sejtfalait tönkreteszik. Az ő találmányának köszönhető a mai mirelit élelmiszereket forgalmazó iparág megalapozása – nem mintha a saját idején és még életében nem jött volna be az üzlet. A szabadalom után öt évvel már nagy cégbirodalma volt, General Seafood Corporation néven. Elsősorban tengeri halak forgalmazásával foglalkozott. A vállalat 1929-ben már 22 millió dollárt (!) ért a Goldman Sachs-nak és a Postum Company-nak.

*Mire jó?

A gyorsfagyasztás tartósítja a zöldségekben és gyümölcsökben található tápanyagokat és vitaminokat is, míg a befőzésnél a hő hatására ezek bizony jócskán megcsappannak. Arról nem is beszélve, hogy a fagyasztás jóval kevésbé munkaigényes tartósítási módszer, mint a befőzés.


*Ha nem tudta volna:

A legideálisabb hőmérséklet az élelmiszerek tárolására, mélyhűtésére -18 fok.

 

Szinte minden zöldség fagyasztható, kivéve a krumpli, ugyanis magas keményítőtartalma miatt a fagyasztás hatására kásás lesz, és jellegzetes, de nem éppen kellemes ízt kap. A mélyhűtött sültburgonyával kicsit más lehet a helyzet: az elősütés, a fűszerek, és ne legyenek illúzióink, nyilván tartósítószerek miatt okés a fagyasztóból előkapott krumpli.

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó