Magazin
Mikulás keksz, jut is marad is a Télapónak és a kiscsaládnak
Szerző: Lukács Kata, divany.hu – 2014-12-06 15:56:20
Mikulás keksz
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
egy nagy csipet só
12,5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
1 kezeletlen narancs héja
lekvár (vagy nutella, esetleg mogyoróvaj)
piros és fehér nyújtható marcipán
tubusos cukormáz
1. A lisztet, a kakaót, a sütőport és a sót egy nagy tálba szitáljuk.
2. Belekockázzuk a hideg vajat, majd az ujjainkkal összemorzsoljuk a liszttel. Beleütjük a tojást, beleszórjuk a cukrot és a narancs finomra reszelt héját. Alaposan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, 2-3 órára hűtőbe tesszük.
3. A tésztát lisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, 170 fokra előmelegített sütőben 12-13 perc alatt készre sütjük.
4. A kihűlt kekszeket betöltjük a sűrű lekvárral. Egy kicsit hígabb lekvárral (pl. barack) pedig vékonyan megkenjük a tetejét, hogy ragadjon rá a marcipán.
5. A fehér marcipánt átgyúrjuk, kevés porcukron vékonyra nyújtjuk. Ugyanakkora köröket szaggatunk belőle, mint a kekszek. A piros marcipánnal ugyanezt megismételjük, a köröket félbevágjuk, a fehérre nyomjuk. Orrot, bajuszt, szakállat is készítünk. A Mikulás szeme és szája ételfestékkel töltött filctollal készült.
6. Ha nincs kedvünk a marcipánnal bajlódni, egyszerűen csak készítsük el a kekszeket. Nyomhatunk bele sütipecsétet, egy mintás pohár talpát, vagy betűnyomdát is.
A sípszó után hagyjon üzenetet!