Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Mi adtuk a világnak az OTP-t és a műpéniszt

Szerző: Gábor János, – 2010-09-22 09:12:45

Tudtad, hogy Győr-Moson-Sopron megye a világ cukorka- és műpéniszgyártásának egyik központja? És azt, hogy Afrikában magyar taposóaknákra lépnek, Ázsiában magyar gépfegyverekkel lőnek? Hogy Dél-Amerikában Ikarus buszok jártak? Hogy nekünk is van "gonosz külföldi bankunk", és gyorskaja-franchise-unk? Tíz magyar, vagy magyar gyártású termék, a tokaji aszún és a Sziget fesztiválon túl.



1. OTP. Miközben Magyarországon kedvelt népszokás a gonosz külföldi bankokat szidni, az ország legnagyobb bankja Közép-Európa országaiban játssza a gonosz külföldi bankot. Az OTP-nek legalábbis nyolc országban, Bulgáriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Ukrajnában, Oroszországban és Montenegróban vannak leányvállalatai.



2. Fornetti. Az olaszos hangzású cég pogácsáiról és lekváros tekercseiről is azt lehetne hinni, hogy valami olasz cég mérgezi velük a magyar gyomrot, pedig a Fornetti Kft. Kecskemétről indult, és nem csak a budapesti metróhálózat használói a célközönsége, hanem a világ számos országa, köztük az európai országok többsége, valamit Kuvait. Az 1997-ben indult cég az egyik legerősebb franchise-vállalat Európában.



3. Ikarus. A magyar ipar régi dicsősége az éji homályban, a rendszerváltás óta 2007-es bezárásáig züllő, és mostanában újjáéleszteni kívánt autóbuszmárka a valaha volt legsikeresebb magyar termékek között található. Fénykorában nem csak a közeli és távolabbi baráti szocialista országok útjain jártak a csuklós harmonikaajtóval szerelt Ikarusok, de a világ negyedik legnagyobb buszgyára még Hawaiira, Ecuadorba, Tanzániába is szállított Ikarusokat. Az Ikarus fénykorában gyártott buszok minőségének is köszönhető, hogy szegényebb országok útjain a mai napig közlekedhetünk legalább húsz-harminc éves Ikarus buszokkal.



4. AMD-65. Egyeseknek semmit nem mond, másoknak egy processzor, valójában a világsajtó címlapjának gyakori szereplője az AMD-65 típusú gépkarabély. Feltűnik afgán rendőrök, iszlamista terroristák és nyugati zsoldosok kezében, külföldi cégek gyártanak hozzá kiegészítőket. A magyar állam az új afgán hadseregnek több mint húszezer darabot ajándékozott, de már a szocializmus idején is exportáltunk fegyvereket. A magyar fegyverszállítás a szocialista gazdasági segítségnyújtás kevésbé napos fejezete. A GYATA-64 típusú taposóaknával is fent vagyunk a világ ranglistáin: az egykor baráti afrikai államoknak szállított mennyiségből a mai napig tart raktáron Angola, Mozambik és Libanon, és a telepített darabok a mai napig pusztítanak.



5. Műpénisz. Magyarország pornónagyhatalom szerepét senki sem vitatja. A nemzetközileg ismert magyar pornósztárok, magyar gyártmányú és nálunk forgatott filmek mellett időnként egy-két botrányra is futja itthoni közterületeken, vagy akár a keszthelyi Festetics-kastélyban forgatott felnőtt filmek miatt. Ugyanakkor Magyarország nem csak a passzív, hanem az aktív szexuális élvezeteket is kielégíti. A Győr közeli Börcsön működik évek óta a szexuáliskellék-ipari német nagyágyú, a Beate Uhse gyára. Ami a vásárlóknak szexuális élvezet, az a helyieknek megélhetés, a település polgármestere többször is kifejezte támogatását.



6. Játékmotor. A gyerekek számára készített, lábbal hajtható játékmotorról azt hihetnénk, hogy Kínából érkezik milliónyi egyéb fröccsöntött termékkel együtt. Ez azonban magyar gyártmány, és nem csak minden magyar játszótéren látni belőle legalább két darabot: a világ több országában - Németországban, Izraelben, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Olaszországban is hozzá lehet jutni, és egy ideig az USA-ban is kapható volt.



7. Gyöngyhajú lány. Bár a magyar popzenére is hajlandóak vagyunk úgy tekinteni, mint valami versenyképtelen és külföldön eladhatatlan dologra, ennek azonban a múltban és a jelenben is több ellenpéldája akad. A szocializmus évtizedeiben több magyar zenekar jutott el a világsiker küszöbére, de a korszak sajátos kultúrpolitikája nem engedte őket tovább. Ennek ellenére főképp a szocialista országokban váltak ismertté, ahol a mai napig sokan rajonganak értük - ennek egyik legjobb példája az Omega Gyöngyhajú lány című száma, melynek több idegen nyelvű feldolgozása is ismert, köztük a Scorpions zenekaré is. Sokan feldolgozták Máté Péter Elmegyek című számát is. Emellett ma is vannak olyan együttesek, melyek, ha nem is árasztják el lemezekkel a külföldi piacot, de rendszeresen turnéznak, koncerteznek Európában, sőt Amerikában is.
Magyarországon sokan tekintenek úgy magunkra, mintha valami jelentéktelen kis pont lennénk a világ térképén, ahova a gonosz multik összehordanak mindent, bezzeg az itteni munkaerő és géniusz hiába kiváló, nem rúghat labdába. Ez természetesen mindenféle létező problémák ellenére nincs így. A klasszikus bor-pálinka-unicum-kolbász-szalámi sokfelé megtalálható a világ szupermarketjeinek polcain, gyógyszereket, orvosi eszközöket, gépeket, élő vágóállatot exportálunk. Összegyűjtöttünk tíz olyan magyar gyártmányú, de legalább Magyarországon készült, vagy itt feltalált terméket, ami talán kevésbé ismert, vagy már elfelejtett, de jelen van szerte a világban.



8. Kutyatáp. A hatalmas adag állateledelt lakmározó, fényes szőrű háziállat inkább a nyugati országok fehér léckerítéses-kertvárosi házas középosztályvíziójának a része, mint a magyar valóságé. Ehhez azonban a tápanyagot többek között hazánk szállítja. Egy 2009-es felmérés szerint az unió negyedik, a világ hetedik legnagyobb állateledel-exportőre Magyarország.



9. Divat. Magyarország sosem számított divatnagyhatalomnak, de az itteni termékeknek akadt exkluzív közönsége. 1945 előtt a budapesti zsidó díszmagyar-készítők szállítottak Európa uralkodóinak, a szocializmus idején pedig Rothschild Klára szalonjába jártak szocialista first ladyk, különösen Jovanka Broz, Tito felesége, és egyéb előkelő, vasfüggönyön túli vendégek is. Az utóbbi években több fiatal magyar divattervező is elérte az exkluzív vevőkört: Audrey Tatou, Charlize Teron, Tyra Banks vettek ruhákat az USE-tól, a Je suis Belle-től, Nanushkától, vagy Mojzes Dórától (munkáinak egyike a fenti képen). Mindezek mellett Magyarország a Room magazinnal a divatlapok nemzetközi élmezőnyében is benne van.



10. PEZ cukorka.
A világszerte ismert cukorka jelenleg két helyről érkezik. Az egyik egy Orange nevű település az Egyesült Államokban, a másik pedig Jánossomorja. Az osztrák tulajdonú cég közelmúltban bővített gyárában közel ezerféle változatát készítik a cukorkának, amit kilencven országba exportálnak.

A listán nincs rajta a Malév, a Mol, a Sziget fesztivál, a Rubik-kocka, a magyar Suzuki és a Made in Hungary feliratú Nokia telefon. Ha találtál még valamit, ami rákerülhetne, írj a cikket szerző hirszerzo.hu-nak!

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó