Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma van a könyv napja - Olvasd te is kedvenc köteted!

Szerző: Lukács Kata, unesco.hu / sg.hu – 2016-04-23 13:40:16

Április 23-a a könyv és szerzői jogok világnapja (World Book and Copyright Day) 1995-ben az UNESCO - katalán javaslatra - a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át, azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen - különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére.

Hirdetés 

Hirdetés 

A világnap meghirdetésével az UNESCO tisztelegni kíván a könyvek és szerzők előtt, továbbá fel kívánja hívni a figyelmet az olvasás fontosságára, és rá kíván világítani az olvasásban rejlő örömökre. Fontos felismerni, hogy a könyvek és az olvasás meghatározó szerepet játszik az emberiség társadalmi és kulturális fejlődésében.

A katalánoknak ez a nap védőszentjük - Sárkányölő Szent György - napja. Ekkor emlékeznek meg a "rózsákról és a könyvekről", a legenda értelmében Szent György az általa megölt sárkány véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Barcelonában az április 23-a a XIII. század óta a "szerelmesek ünnepe" is.

Egy fél mákszemen elfér a világ legkisebb, mindössze 0,07 milliméterszer 0,09 milliméteres könyve, amelyet egy orosz tudós készített, remélve, hogy alkotásával bekerül a Guinness Rekordok könyvébe.

A szibériai Novoszibirszkben élő mikro-miniatürista, Vlagyimir Aniszkin öt éven át dolgozott az apró könyv elkészítéséhez szükséges technológia kifejlesztésén, majd egyhónapos aprólékos munkával végül két verziót készített, az egyikbe egy 19. századi orosz mesét, a másikba az orosz ábécé-t írta bele. A legnagyobb kihívást a mindkét oldalt "teleírt" lapok összefűzése jelentette, amelyhez volfrámdrótot használt. A 0,07 milliméterszer 0,09 milliméteres könyveket végül egy félbevágott mákszemre helyezte. A miniatűr könyveket kiélezett fémtűvel lehet lapozgatni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó