Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma lenne 58 Prince énekes

Szerző: Lukács Kata, index.hu – 2016-06-07 15:40:10

1958-ban születet Roger Nelson, vagyis az amerikai popsztár Prince (Purple Rain). Nevét apja művészneve után kapta, aki Prince Rogers néven lépett fel. Apja egyszer azt nyilatkozta, azért nevezte el fiát hercegnek, mert "azt szerette volna, hogy megtegyen mindent, amit ő akart". Első számát, a Funk Machine-t hét évesen írta apja zongoráján.

Hirdetés

Hirdetés 

A 70-es években robbant be olyan számokkal, mint a Wanne Be Your Lover vagy a Why You Wanna Treat Me So Bad. Nemzetközi szupersztárrá az 1982-es "1999" című albumával vált. Nagy sikerszámai közt van a Purple Rain, a Let's Go Crazy, a When Doves Cry és a Diamonds and Pearls. Több mint 100 millió lemezt eladott karrierje során, a Purple Rain című száma pedig még Oscart is nyert.

Magyarországon az 1980-90-es években szélesebb körben csak Purple Rain című albumának dalai, azok közül is a címadó Purple Rain vált ismertté. 2011-ben járt először Magyarországon, amikor a Sziget Fesztiválon adott koncertet.

A dalainak témái főként, a szexualitás, erotika, szerelem, társadalmi problémák, politika, vallás és spiritualitás köré szövődnek.

Dalait nem nagyon lehet megtalálni a legnépszerűbb netes helyeken, a zenész képviselője ugyanis letiltotta Prince dalait szinte mindennépszerű online zeneszolgáltatónál, még a rajongók által a YouTube-ra tett videoklippeket is vissza kellett vonnia a feltöltőknek. A Spotify-on pedig csak a 2015-ös Stare elérhető.

1985-ben az MTV-nek ezt nyilatkozta a hitről és a halálról: "Hiszek Istenben. Csak egy Isten van. És hiszek a túlvilágban is. Remélem, mindannyian látni fogjuk egyszer. Nagyon komolyan veszem a hitemet. Minden éjjel imádkozom, és nem kérek sokat. Mindig csak annyit mondok: köszönöm."

Továbbra sem világos, hogy a fájdalomcsillapítók milyen szerepet játszhattak Prince halálában.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó