Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

A régió hírei

Befejeződtek Paks II. telephelyvizsgálatai

Szerző: Vörös István, koronaradio.hu – 2016-06-07 14:00:00

A Magyar Tudományos Akadémia nagytermében tartottak konferenciát „Az új atomerőművi blokkok telephelyvizsgálatának tudományos eredményei” címmel a közelmúltban, több mint száz érdeklődő részvételével – áll az MVM Park II. hivatalos oldalán. ​

Hirdetés

Hirdetés

Az esemény levezető elnöke, Dr. Aszódi Attila kormánybiztos volt, aki előadásában az új blokkok engedélyezési rendszeréről és tudományos felügyeletéről szólt.

Hangsúlyozta, hogy az új blokkok telephelyének vizsgálata során figyelembe vettek minden olyan lehetséges emberi és külső, természeti eredetű veszélyeztető tényezőt, amely hatással lehet a nukleáris biztonságra. Ezekre a tervezés során nagy hangsúlyt fektetnek.

A kormánybiztos arról is beszélt, hogy a létesítési engedély benyújtásához szükséges környezetvédelmi engedélyezés jelenleg is tart, a telephely alkalmasságának megállapításához szükséges telephelyvizsgálatok szintén zajlanak.

A nukleáris biztonság kapcsán kiemelte, hogy a tervezésnél a kis valószínűséggel bekövetkező, extrém eseteket is figyelembe veszik, és olyan biztonsági rendszert alkalmaznak, amely képes kezelni komplex üzemzavarokat is.

A Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos összefoglalója után további szakmai előadások következtek.

Dr. Katona Tamás, az MTA doktora a telephelyvizsgálatra vonatkozó nukleáris biztonsági és tudományos követelményekről beszélt. Prezentációjában külön kiemelte, hogy a külföldi példákkal összevetve is szigorúak a hazai biztonsági előírások.

A szakmai előadások után a felmerült kérdések megválaszolásával zárult a rendezvény.



A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó