Magazin
Lekváros buktát mindenkinek!
Szerző: Lukács Kata, femina.hu – 2014-11-15 15:26:43
Lekváros bukta
Hozzávalók:
50 dkg liszt - búza- és rétesliszt fele-fele arányban
20 dkg vaj
4 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
2 csapott evőkanálnyi cukor
1 tojás
csipetnyi só
Elkészítés menete:
Mivel kelt tésztával kell majd dolgoznod, az első lépés, miután kimérted a hozzávalókat, az legyen, hogy felfuttatod a tejben az élesztőt. Ehhez keverd el a tejben a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt, és tedd így meleg helyre - a sütő 50 fokra melegítve kifejezetten alkalmas hely az ilyesmire. Amíg felfut, a vaj felét olvaszd fel. A lisztet tedd egy tálkába, üsd bele a tojást, öntsd bele a megolvasztott vajat, add hozzá a sót és a felfuttatott élesztőt.
Gyúrd össze az egészet jó alaposan, addig, amíg el nem válik a tál falától. Ha ez megvan, fedd le laza szövésű konyharuhával, és tedd meleg helyre kelni, legalább egy órára, félidőben pedig egyszer gyúrd át alaposan. Miután ez letelt, nyújtsd akkorára a tésztát, amekkora tepsiben készíted majd, és vágd egységes méretű négyzetekre vagy téglalapokra. Ha ezzel megvagy, a kiválasztott töltelékből tégy mindegyikre egy közepes mennyiségű adagot, majd tekerd fel őket, aztán mehetnek a tepsibe.
A maradék vajat olvaszd fel és minden nyers buktát kenj meg vele. Tedd újra meleg helyre őket, majd ha a sütő felmelegedett 180 fokra, dugd be a buktákkal megrakott tepsit, és süsd aranybarnára az édességet.
Jó étvágyat!
A sípszó után hagyjon üzenetet!