Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Isten éltesse a Wham gitárosát Andrew Ridgeley-t!

Szerző: Lukács Kata, lazapiparadio.hu – 2016-01-26 15:40:13

1963-ban született Andrew Ridgeley gitáros, a Wham! együttes tagja.George Michael „csendestársaként” ismerhettük meg a Wham! nevű együttesben; mely olyan nagy slágereket gyártott, mint a „ Wake Me Up Before You Go-Go” és a „Careless Whisper.

Hirdetés 

Hirdetés

Bár alkalmanként Ridgeley is besegített a zeneírásba, énekelt vagy hangszeren játszott, a fő szerepe mégiscsak az volt az együttesben, hogy George Michael legjobb barátját eljátssza.

George Michael és Andrew Ridgeley is arról álmodozott, hogy popsztárokká válnak majd. Gyermekkorukban találkoztak és megalapították az „Executives” nevű bandát, amit végül is Wham! UK-re változtattak. Amikor elindulta a duó a nemzetközi turnéjukra, kivették a UK szót a nevükből. Ezután a csapat az első olyan ’80-as évek - beli bandává vált, akiknek egy albumukról három dal is első helyen landolt a toplistákon. A „Make It Big” című albumukból több, mint egymillió példány fogyott el, és ’84-ben a Wham! volt az első olyan nem ázsiai együttes, aki fellépett Kínában.

Milliónyi rajongó szívfájdalmára ’86-ban feloszlott a banda.

Ridgeley Monaco-ba ment, hogy autóversenyző legyen. Ez azonban nem tartott számára sokáig, mivel számos autót összetört és nehezen talált szponzorokat. Ezután újra az éneklés felé fordult és 1990-ben a Columbia Records lemezre szerződtette. Kiadott egy albumot, a „Son of Albert“-et (Albert Fia), melyet édesapjáról nevezett el. Zenei stílusa ekkor már merőben más volt, mint mikor G. Michael-lel dolgozott együtt, hatással volt a Beatles, a Rolling Stones, az Every Brothers és David Bowie is.. Az első dala a „Shake” mérsékelt sikert aratott és az ausztráliai toplistákon a 13. helyet érte el.  Zátonyra futott a szóló karrierje, zenei tehetségét felhasználta máshol. Gitáron kísérte George Michael „Don’t Let the Sun Go Down on Me” dalát élőben egy AIDS jótékonysági rendezvényen 1993-ban.

Ridgeley, Keren Woodward-ot vette feleségül, a Bananarama egyik énekesnőjét, és egy fiuk született. Ridgeley-nek nem áll szándékában visszatérni a zene iparba, idejét inkább szörfözéssel, motorversenyzéssel és saját éttermének igazgatásával tölti.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó