Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Isten éltesse a magyar Janis Joplin-t!

Szerző: Lukács Kata, zene.hu – 2015-12-14 15:40:11

Ma ünnepli 68. születésnapját Zalatnay Sarolta aki az élet több pontján bizonyította, hogy nem egy apáca, 16 évese egy sulibálon figyeltek fel először tehetségére, majd Bergendy István fedezte fel és indította el a karrierjén, írt erotikus köyveket és még le is csukták. Ennek ellenére egy roppant szeretetreméltó, nagy szívű énekes, amit többek között bizonyított néhány évvel ezelőtt Kalocsán az Állatok világnapja alkalmából rendezett jótékonysági koncerten.  

Hirdetés 

Hirdetés 

Cini énekesnői pályája 1963 telén kezdődött a Toldi gimnázium bálján. A Scampolo együttes volt a sztárfellépő, akiknek hamar feltűnt, hogy az alig 16 éves lány minden slágert kívülről fúj - és igen jól énekel.

Hamar felfigyelt rá Bergendy István is, és lemezfelvételi lehetőséget ajánlott a lánynak. Zalatnay később feltűnt az Illésben, majd ’66-tól a Metróban is énekelt. Az igazi, áttörő ismertséget viszont az első táncdalfesztivál hozta meg Neki: a „Hol jár az eszem?” című dallal második helyezést ért el. Cini ettől kezdve a beatklubok sztárja lett, innentől már a magyar Janis Joplinként is emlegették.

A hatvanas évek végén több angliai vendégszereplési lehetőséget is kapott, sőt: készített egy angol nyelvű albumot is 1968-ban. Mai főszereplőnk életútja keresztezte, a Bee Gees-ét is, egy színpadra került Elton Johnnal, vagy épp Lionel Richie-vel. Zalatnay Cini később Sarolta Red néven a „Vasfüggönyön túlról” érkező magyar popsztárként dolgozott Angliában.

Barátokból, zenészekből és szerelemekből sem volt hiánya Zalatnay Saroltának anno, amikor a ’67-es Táncdalfesztiválos győzelem után Angliába került. Ahol, majdnem beházasodott a „Bee Gees-be”, sőt még Tina Turnerrel is egy klubba keveredett, de ha kíváncsi hogyan került a királyság vezető rádiójába és magazinjainak címlapjaira kattanjon a koronaradio.hu-n a rádióról menüre azon belül a pályázati archívmura, majd a Magyar óra fülre.  

A zene mellett rengeteg dologgal foglalkozott, több könyve is megjelent: leghíresebbek a Nem vagyok én apáca, a Cicciolina, szexciklon, és a Vörös ágyasok. Ezek a művek elég merészek és szókimondóak, a legutóbbi már a pornográfia határát súrolja.

Az új évezred eseményeit mindenki ismeri: Zalatnayt 120 millió forintos károkozásért perelték be, és bíróság elé idézték. három év letöltendő szabadságvesztésre ítélték Cinit, aki 2006-ban szabadult.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó