Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ismerd meg Yoko Ono és John Lennon love storyját!

Szerző: Lukács Kata, life.hu/wikipedia.org – 2015-11-09 15:41:06

1966-ban, először találkozott John Lennon Yoko Onóval a londoni West Enden, az Indica Galleryban.
 

 

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

 
Szerelmi kapcsolatuk ’68-ban kezdődött, a férfi Indiából való hazaérkezése után, mikor rájött, hogy eltávolodtak egymástól feleségével, Cynthiával. A házasság még abban az évben válással végződött, Lennon és Ono pedig elválaszthatatlanok voltak a magánéletben, a nyilvánosság előtt sőt a Beatles lemezfelvételei alatt is. 
 
A sajtó Onoval szemben elég rosszindulatú volt, sok mocskolódó cikk jelent meg vele szemben. Ez feldühítette Lennont, aki a nyilvánosság előtt azt mondta, hogy nincs John és Yoko, mert ők egyek, JohnÉsYoko. Ezek az új fejlemények nyilvánvaló súrlódáshoz vezettek a zenekar többi tagjával és fokozták a feszültséget a Fehér Album 1968-as felvételei alatt. A szájhagyomány gyakran Onot tekinti az együttes felbomlásának fő okaként.
 
 
A Beatles utolsó két évében Lennon legtöbb idejét Yokoval és a vietnami háború ellen való tiltakozással töltötte. 1969. március 20-án John Lennon és Yoko Ono megesküdtek Gibraltáron. A mézesheteiket Amszterdamban tartották „Egy ágyban…” a békéért („Bed-In” for peace). Később ugyanezt megismételték Montréalban is. Ezen második performance alatt vették fel a „Give Peace a Chance” című dalt, ami a békemozgalmak nemzetközi himnusza lett. 
 
John hamarosan Winstonról Onora változtatta a második nevét, hogy megmutassa Yokoval való egységüket és megírta „John és Yoko balladáját” („The Ballad of John and Yoko”) nászútjukról és az azt követő nyomásról. 
 
Lennon 1980-as halálát követően Havadtőy Sámuel magyar származású művésszel élt élettársi kapcsolatban Yoko több mint húsz éven keresztül. A kapcsolat révén többször is járt Magyarországon, alkotásaiból adományozott a magyarországi Ludwig Múzeumnak
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó