Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Dércsípte C vitamin milliárdos

Szerző: origo.hu, tafelspicc – 2015-11-09 12:32:38

Ebrózsa, gyepűrózsa, áltermése lehet hecsedli, bicske, csitkenye, Mi az? A C vitamin milliárdos csipkebogyó. Amit miatt lehet bakancsot húzni, irány az erdő! Meló van vele, de megéri! Lehet belőle bor, szörp sőt desszert és leves is!

Hirdetés

Hirdetés

A múltban nem ínyencségnek tekintették, hanem a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszerét tisztelték benne. Valódi értékét magas C-vitamin-tartalma adja, amely felülmúlja a bármely más gyümölcsben kimutatott értéket.

Aki hecsedlire áhítozik, sasolja az időjárásjelentéseket a KORONAfm100-on, hogy mikorra várható dér. Ez kell, hogy megcsípje, hiszen utána már nem olyan fanyar ízű, lehet indulni bogyógyűjtésre. 

A lustábbaknak nem muszáj erre hagyatkozniuk, elég arra figyelni, mikor jelenik meg az erdőkhöz közeli piacokon a csipkehús, a csipkevelő vagy pép: fóliába hegesztve vagy befőttesüvegekbe csomagolva érkezik. (Dolgozni vele csupa öröm, hiszen a munka legkínosabb részét már elvégezték helyettünk.) A házi málnaszörpöt és a limonádét is érdemes felcserélni egy időre melegebb dolgokra. 

Íme két őszi recept csipkebogyóval:

Csipkebogyóleves

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 dl vörösbor
  • 2 dl csipkebogyólekvár
  • fél citrom leve
  • csipetnyi só
  • a tálaláshoz: pirított zsemlekocka

Elkészítési idő: 20 perc

 

Forrás: Halmos Mónika

A felolvasztott vajon világosra pirítjuk a szitált zsemlemorzsát. Felöntjük a vörösborral és ugyanannyi vízzel, hozzáadjuk a csipkebogyólekvárt, majd 3-4 percig forraljuk. A tűzről levéve citromlével és csipetnyi sóval ízesítjük, és forrón, pirított zsemlekockával kínáljuk.  

A csipkebogyólekvár, akár a többi lekvártársa, jó kiinduló alap egy desszerthez.  Az ősz meg a tél a sült alma szezonja, és ha házasítjuk e kettőt, kellemes pohárdesszert áll össze. Vadételek után kifejezetten ütős és stílusos, ráadásul glutén- és laktózmentes.

Sült almahab csipkebogyókrémmel

Hozzávalók:

  • 15 dkg csipkebogyólekvár
  • 4 alma
  • 4 tojásfehérje
  • 1 evőkanál méz
  • csipetnyi őrölt fahéj

Elkészítési idő: 15 perc + sütés

 

Halmos Mónika

Az almákat forró sütőben addig sütjük, míg a héjuk megreped. Meghámozzuk, majd a húsukat összetörjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a mézet, az almapépet, és fahéjjal ízesítjük. Az almás habot a csipkebogyólekvárral váltakozva üvegpohárba rétegezzük. Behűtve kínáljuk. 

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó