Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Használj szegfűszeget és a vágyak az egekig érnek!

Szerző: Lukács Kata, – 2013-11-01 16:31:34

A szegfűszeg nem csak a nagyi kompótjából meg a gyümölcslevesből nem hiányozhat, meg fogsz lepődni, mennyi apró dologra jó a háztartásban és az egészségvédelemben, de még a szépségápolásban is hasznát veheted – bónuszként pedig egy pofonegyszerű, de remek receptet is elárulunk, ha szegfűszeggel dobnád fel a konyhádat.

Fogfájásra

Ha fáj a fogad, nem érdemes a csodára várni, mert a bajon bizony csak a fogorvos segíthet tartósan és megnyugtatóan.

Addig azonban, amíg eljutsz a rendelőbe, enyhítheted a fájdalmat, ha az érzékeny területen szegfűszeget rágcsálsz, ami nem csak az íny gyulladását enyhíti, de fertőtlenítő hatással is bír, ráadásul helyi érzéstelenítőként is funkcionál, így enyhülést hozhat a kellemetlen tünetekkel szemben.



Hányingerre

A szegfűszegből érdemes az autóban is tartani egy kis csomaggal, a fűszernövény ugyanis megnyugtatja a háborgó gyomrot, és így képes elűzni vagy megelőzni a hányingert.

Ha hajlamos vagy az utazási betegségre, de nem akarsz mindig gyógyszert bevenni, vagy hirtelen tör rád a rosszullét, rágcsálj el egy szem szegfűszeget, és máris kellemesebben érzed majd az út során.

Vágyfokozónak

A népi gyógyászat számára a szegfűszeg jól ismert vágyfokozó, mely elsősorban a férfiak potenciáljára van kedvező hatással. A recept szerint két-három szem porrá tört szegfűszeggel kell ízesíteni a hagyományosan elkészített teát, amit nyugodtan cukrozhatsz, vagy mézzel édesíthetsz. Ha vacsora után a férfi elkortyolgatja, éjszakára állítólag felforrósodik a hálószobában a levegő.




Pattanásokra

Mivel gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, a szegfűszeg a pattanásokra hajlamos, zsíros bőrön is segít. Csak piríts meg néhány szemet egy serpenyőben, majd törd őket porrá, és vegyítsd el annyi joghurttal, hogy elegendő krémet kapj egy arcpakoláshoz. Ez után nincs más dolgod, mint felkenni a pakolást, majd 15 perc után egyszerűen lemosnod. Rendszeresen is használhatod, az eredmény nagyon hamar látható lesz.

Rovarok ellen


Bár jellemzően téli fűszernek tartjuk, a szegfűszeget, de ősszel is jó szolgálatot tesz, ha  egy kis zacskóval beteszel a kamrába, a hangyákat is távol tarthatod az ételektől. Télen a szegfűszeges zacskót a fűtőtest mellett érdemes tartani, mert így terjeng legjobban az illata, és mindenféle ízeltlábút száműzhetsz vele.

Főtt rizs, szegfűszeggel

A főtt rizs egyszerű és villámgyors köret, amit bármikor be lehet dobni. Ha már órákon át bíbelődtél a főfogással, természetes, ha nem szeretnél ugyanennyi időt áldozni a köretre, de nem is akarsz valami, a főfogáshoz méltatlan masszával előállni. Legközelebb, amikor főzöd a rizst, a vízbe dobj egy meghámozott hagymát, amibe előzőleg beleszurkáltál néhány szegfűszeget. Tálalás előtt egyszerűen vedd ki a hagymát – a rizsnek nagyon különleges, pikáns íze és illata lesz.

(bien.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó