Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Gillette, férfiasan tökéletes 1901 óta

Szerző: Lukács Kata, tudtad.com – 2015-12-02 15:40:07

Élt egy olyan férfi, aki többet tett „az emberiség arculatának” kialakításáért, mint bárki más. Ez az ember pedig nem más, mint egy amerikai üzletember, King Camp Gillette, aki 1901-ben szabadalmaztatta a borotvát.

Hirdetés

Hirdetés

„Valami olyat találjon fel, amelyet csak egyszer lehet felhasználni, és utána el kell dobi. Akkor a vásárló vissza fog jönni egy másikért.” E nyereségvágy fűtötte tanáccsal látta el William Painter az eldobható söröskupak feltalálója ügynökét, King Camp Gillette-et- Neki azonban semmi sem jutott az eszébe, ami alkalmas lett volna arra, hogy eldobható változatot fejlesszenek ki belőle, egészen addig, amíg egy reggel haragra nem gyulladt  a borotvája miatt.

A férfiak minden korban megkísérelték a borotválkozást, eleinte kagylókkal és csontokkal, később pengével, majd a XVII. század folyamán az angliai Sheffieldből származó acélborotvával, amelyet „torokmetsző” néven is emlegettek. A torokmetsző borotvákat rendszeresen meg kellett élezni, és Gillette rájött, hogy az eldobható penge tökéletes összhangban van Painter tanácsával. Az acélgyártók azonban a megkeresésére azt válaszolták, hogy teljességgel lehetetlen olyan borotvapengét előállítani, amilyet ő szeretne. Gillette nem hátrált meg: létrehozta az American Safety Razor céget. Elkészített egy lapos, kettős élő pengét és a hozzá tartozó nyelet, amely egyben pengetartó is.

Egyetlen találmány sem bírt ekkora jelentőséggel a borotválkozás terén, még a villanyborotva sem, amelyet az amerikai Jacob Schick ezredes talált fel.

Múlt hónapban ünnepeltük a nemzetközi férfinapot és egész hónapban figyelemfelhívó kampány zajlott a férfiak egészségének megőrzése érdekében, melynek keretén belül egy hónapon keresztül nem borotválkoztak a kampány résztvevői.  A cél, hogy felhívják a férfiak figyelmét az egészségük védelmére, és a rákos megbetegedések – első sorban a prosztatarák – megelőzésének a fontosságára. A Movember Hungary-mozgalom nagy jelentőséggel bírt, sokan csatlakoztak hozzá.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó