Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

George Harrisonra emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, index.hu/rockbook.hu – 2016-10-12 11:37:42

1965-ben ezen a napon George Harrison először használt szitárt, a dal a Norwegian Wood volt.

Harrisont csak "quiet Beatle-ként", azaz "csendes Beatle-ként" emlegették a sajtóban, a két nagy sztár, Lennon és McCartney mögött megbújva - már amennyire el lehetett bújni minden idők legnépszerűbb zenekarában -, a lehetőségekhez képes visszahúzódva pengetett. Inkább zenészként szeretett létezni, semmint sztárként.

Hirdetés 

Hirdetés

A Beatles legfiatalabb tagja volt, még ha a kölyökképűbb Lennon vagy McCartney mellett inkább idősebbnek hatott is. George a helyi skiffle bandák, illetve az amerikai rockandroll-úttörők zenéin nőtt föl, legnagyobb példaképei Little Richard, Chuck Berry és Carl Perkins voltak, főleg ez utóbbi két előadó gitárstílusát próbálgatta.

Tizenöt évesen, azaz 1958-ban csatlakozott a Quarry Men nevű kezdő zenekarhoz, amelyet két, nála egy illetve két évvel idősebb liverpooli srác, Paul McCartney és John Lennon alapított. George tanítgatta gitározni a szemüveges Lennont. A zenekart 1961-ben nevezték át Beatlesnek (a dobos ekkor még Pete Best), és ekkor kezdődött a poptörténelem legfényesebb karrierje.

A Beatles legnagyobb slágereit ugyan a Lennon-McCartney szerzőpáros jegyezte, de George Harrison is szerzett néhány klasszikussá vált dalt, a Something-et, a Taxmant, a While My Guitar Gently Weepst és a Here Comes The Sunt szokás a legismertebb Harrison-szerezte Beatles-számokként említeni.

Harrison még a Beatles tagjaként kezdett érdeklődni az indiai zene és a hinduizmus iránt; Később ez az érdeklődés Harrison magánéletének és zenéjének szerves részévé vált. A beatleselés mellett Harrison saját zenei útját is próbálta megtalálni, ez az út pedig Indiába vezetett. Ő volt az első, aki a klasszikus indiai húros hangszert, a szitárt bevezette a nyugati könnyűzenébe.

A Beatles 1970-es feloszlása után szólókarriert kezdett, váltakozó (néha egészen nagy) sikerrel. Legismertebb dalai ebből az időszakból: "My Sweet Lord" (1970), "Give Me Love (Give Me Peace on Earth)" (1973), "All Those Years Ago" (1981) és a "Got My Mind Set on You" (1987). A sorozatos szólólemezek mellett megszervezte a híres Bangladesh-koncertet, játszott és lemezt készített Ravi Shankarral, Eric Claptonnal és Bob Dylannel, lemezkiadót alapított (Dark Horse Record - 1974), sőt belekapott a filmiparba is, saját produkciós cégével. A híres Monty Python társulat Brian élete című filmjét producelte és közreműködött a pythonos Terry Gilliam 1984-es Brazil című mozijában is.

2004-ben Harrisont a Rock and Roll Hall of Fame tagjává avatták.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó