Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Közlekedés, időjárás

Enyhülés jön hóval, ónos esővel

Szerző: Korsós Éva, forrás:idokep.hu – 2017-01-11 08:48:13

Csütörtöktől átmenetileg enyhül az idő, de nedves levegő érkezik, a csapadékfajták egész tárháza felvonulhat.

Szerda reggel még kemény fagyokra ébredhetünk, a derültebb, hóval borított északnyugati tájakon -15, az Északi-középhegység völgyeiben helyenként -20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, a következő hajnalokon azonban ilyen hidegre már nem kell számítani.

Csütörtökre virradóra nyugat, északnyugat felől nedvesebb, enyhébb légtömegek érkeznek, így erősen megnövekszik a felhőzet, és többfelé számíthatunk havazásra, illetve főként a Dunántúlon havas eső, ónos eső, fagyott eső, eső is eshet. A feltámadó szélben enyhül az idő, délután -4, +4 fok várható, a hidegebb északkeleten lesz.

Pénteken egy térségünk fölött kimélyülő ciklon hatására borongós, csapadékos időre van kilátás. A csapadék halmazállapota, valamint tér- és időbeli eloszlása még bizonytalan. A jelenlegi számítások szerint az első csapadékhullám péntek hajnalban érkezik, ekkor északon, északkeleten főként havazás várható, máshol havas eső, ónos eső, esetleg eső is eshet. Az ónos eső által érintett területeken akár vastagabb jégréteg is képződhet a növényeken, tereptárgyakon és utakon!

A csapadék második hulláma dél, délnyugat felől délután érkezhet, ez elsősorban az ország déli és keleti felét/kétharmadát érintheti. A magasban fölénk áramló hidegebb levegő miatt egyre inkább havazás lehet jellemző, az északi, északkeleti tájakat követően a déli és keleti országrészben is több centiméter vastag hóréteg képződhet.

Szombaton még főként keleten havazhat, de a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből máshol is több helyen kialakulhat hózápor, kisebb havazás. A megerősödő nyugati, északnyugati szél a hóval borított tájakon hófúvást is eredményezhet. Ezzel együtt újabb lehűlés veszi kezdetét, vasárnap hajnalban a derült, szélcsendes, hóval borított tájakon ismét -10 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó