Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Dr. Marsovszky László szemész főorvosra emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, archiv.kalohirek.hu/kalocsaineplap.hu – 2016-01-22 10:40:36

1998-ban Dr. Marsovszky László ny. szemész főorvosnak, 80. születésnapja alkalmából Török Gusztáv Andor polgármester adta át a népjóléti miniszter díszoklevelét az egészségügyben eltöltött 42 éves munkásságáért. Hivatását alázattal végző szakemberként, ajtaja mindig nyitva állt a beteg emberek előtt.

Hirdetés 

Hirdetés 

Dr. Marsovszky László 1918. január 15-én született Huszton. Elemi iskoláit szülővárosában és Munkácson végezte, majd a kalocsai Jezsuita Gimnáziumban és Pécsen folytatta tanulmányait. A Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1942-ben szerzett diplomát, majd a Vas Megyei Kórház szemészeti osztályán kezdte pályafutását és itt ismerkedett meg feleségével. Az ezt követő 14 év volt élete talán legnehezebb időszaka, sok megpróbáltatáson ment keresztül az egész család és e közben megszületett fia, László, majd lánya Mária, Katalin és legkisebb fia István.

1956 tavaszán nevezték ki szemész főorvosnak városunkba. Egy éven keresztül ingázott Kalocsa és Szombathely közt, majd 1957 áprilisában végleg ide költözött családjával. 2000-ig aktív tagja volt a kalocsai orvos társadalomnak, 44 éven keresztül gyógyította lelkiismeretesen a város és a környező települések lakosságát. Mint ahogy élete, úgy munkássága sem múlt el nyomtalanul, hiszen fia István és unokája László tovább vitték az édesapa és nagyapa szakmáját, mindketten szemorvosok. A három generáció több országos szakmai fórumon is együtt jelent meg, a vasárnapi asztalnál összeülvén pedig apa, fia és unokája közösen tartottak szakmai vitákat. A rajta elhatalmasodó betegség miatt már egyre ritkábban láthatták a városlakók személyesen, de szerető családja végig mellette állt.

Laci bácsi életével üzeni az utókornak, hogy az orvoslás nemcsak hivatás, életforma, hanem küldetés is.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó