Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 69. Szülinapot Demjén Rózsinak!

Szerző: Lukács Kata, zene.hu – 2015-12-21 10:40:37

A ma 69 éves Demjén Rózsi a magyar zene egyik kiválósága. Szülei elmondása szerint hatalmas volt, 5 kg 20 dkg-val jött világra. Tehetségét a családtól örökölte.

Hirdetés 

Hirdetés 

Édesanyja énekesnőnek készült, de amikor fiatal volt, az énekesnői karrier nem tartozott az erkölcsös pályák közé. Apja dalárdákban énekelt, erős, érces hangja volt. A hangerőt, mint oly sok minden mást tőle örökölt. Gosztonyi Jánostól tanult zongorázni, gyakran elcipelte a Zeneakadémiára, ott gyakorolt, orgonált. Énekelni és zenélni már nagyon fiatal, 13-14 éves korában kezdett, egyrészt a családban, később kisebb háztömbkörüli együttesekben, saját maguk készítette hangszereken, amit a külföldi lapokban láttak.

Közreműködött misében, rock-operában, játszott jazz-albumokon, írt musicalt. Több mint négyszáz dal fűződik a nevéhez, Az Artisjus kimutatása szerint a Magyarországon legtöbbet játszott 10 dal közül négy az ő szerzeménye, és ezen belül az első kettő is az övé (Darabokra törted a szívem, Sajtból van a Hold).

Bergendy Istvánnal 1970-ben találkozott, aki meghívta saját csapatához. Szövegíróként először a Jöjj vissza, vándor című dallal debütált, majd jöttek a további slágerek. 1970 őszétől a Bergendy már minden szombaton az E-klubban játszott, hétvégenként ötezer embernek. Igazán országosan az 1970-es szilveszteri televízióműsorból ismerhették meg őket, ahol először ki akarták hagyni a csapatot, de egy csúszásnak köszönhetően szerencsére mégis énekelhettek.



Demjén 1977-ben kilépett a Bergendyből, és szólóalbumot jelentetett meg, de ennek dalait már az ez év őszén megalakult V'Moto-Rock-kal mutatta be. 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó