Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Boldog 46-at Jay Kaynek, a Jamiroquai frontemberének!

Szerző: Lukács Kata, rockbook.hu – 2015-12-30 10:40:22

1969-ben születet Jay Kay énekes, a Jamiroquai együttes tagja, aki igazi sebességimádó hírében áll keménykalapjaival és kecsua indián sapkáival.

Hirdetés

Hirdetés

Gyermekkorában bandák tagjaként kisebb bűncselekmények részese volt, szinte hajléktalanként élt, az igazságszolgáltatással való összeütközése után azonban némileg megváltoztatta életmódját, és teljesen a zenélés felé fordult. Zenésztársakat gyűjtött maga mellé, és megalapította a Jamiroquait,

A Jamiroquai (a név a jam szó és az iroquai szó összetétele, ami az irokéz indián törzs nevére emlékeztet) egy Grammy-díjas angol acid jazz zenekar.

A dob, a basszus, a billentyűsök hangzását remekül egészíti ki az ősi ausztrál hangszer, a didgeridoo, amely a csak rájuk jellemző hangzás egyik védjegye. Éppen úgy, mint az énekes extravagáns keménykalapjai, kecsua indián sapkái, szőrmekucsmái, tökfödő i. 1998-ban például őt választották meg hazájában a legjobban öltözött popsztárnak.

A zenekar 1992-ben jelent meg a lemezpiacon, áttörést 1994-ben sikerült elérniük. A The Return of the Space Cowboy lemezzel. A Space Cowboy nem csak elsöprő sikereket aratott a szórakozóhelyeken és a toplistákon, de hatalmas nyereséget hozott az együttesnek és támogatóinak.

A kezdeti acid jazz stílusról fokozatosan a funk irányába tevődött át a hangsúly.

Persze a hírnév mellé nem kevés font sterling is járt, amely Jason fiút időközben Anglia száz leggazdagabb embere közé emelte. Ma gond nélkül hódolhat egyetlen szenvedélyének, a méregdrága sportautók vezetésének. Sebességmániáját a Cosmic Girl klipjében is bemutatta, kedvenc Testarossájának volánja mögött. Emellett még egy Ferrari, három BMW, egy Aston Martin, egy Lamborghini és egy Mercedes porosodik garázsában. Persze nem maradt hűtlen harcos természetvédő voltához sem, hiszen valamennyi autója katalizátoros. A globális világproblémák egyébként rendre visszaköszönnek dalszövegeiben is, nem túl hízelgő képet festve a fejlett ipari országok környezetpolitikájáról.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó