Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A teázás fortélyai

Szerző: Lukács Kata, – 2013-10-16 23:07:33

Alapvetően a „tea” szót használjuk azokra az italokra is, amiknek lényegében semmi közük nincs a teához, hiszen nem tealeveleket, hanem különböző oldatokat készítünk, amikor a gyógynövényeket forró vízben áztatjuk. A „tea” elnevezés minden bizonnyal azért ragadt rá ezekre az italokra, mert az elkészítési mód nagyon is hasonló.



Ennek ellenére sem lehet a teakészítésre egy általános sémát ráhúzni, ugyanis egyes gyógynövényeket hosszasan áztatni kell hideg vízben, másokat forró, lobogó vízzel kell leforrázni, megint másokat pár percig főzni kell ahhoz, hogy ténylegesen hatékonyak legyenek.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy amikor teát, vagy bármilyen más, gyógynövényes italt vásárolsz, mindig olvasd el, és tartsd be a használati utasításokat. Ez nem egy felesleges procedúra, hanem egy mindenképpen betartandó eljárás, ugyanis akkor lesz a leghatékonyabb az elkészített ital, ha az előírásoknak megfelelően készíted el.

Filter vagy kimért változat?

A válasz egyértelmű, mindenképpen a kimért változat, vagy frissen szedett levelek, virágok, kérgek stb. azok, amik leginkább hatásosak lehetnek. Bár azért nem kell leírni a filteres teákat sem, ha már egyszer ilyen italozásra adod a fejedet, érdemes megadnod a módját. Meglátod, egészen más azt nézni, ahogy a kimért, szárított levelekből szépen lassan kioldódnak a hatóanyagok!

Sajnos a filteres változatok sokszor nem is olyan hatásosak, hiszen sokkal több gyártási procedúrán esnek át, amik során veszítenek aromájukból. Ráadásul a különböző ízesítések ugyancsak mesterséges adalékanyagnak számítanak, holott ilyesmivel a frissen szedett, vagy Herbáriákban vásárolt termékek esetében nem kell számolni.



Még a víz sem mindegy

Szőrszálhasogatásnak tűnhet, de hazánk jelentős részén a csapvíz keménysége miatt nem igazán felel meg ahhoz, hogy teát készítsünk belőle.

Éppen ezért ha tökéletes végeredményre vágysz, akkor érdemes szénsavmentes ásványvizet használnod, s azt is a tűzhelyen forralnod, nem pedig a mikróban melegítened, hiszen a végeredmény egyáltalán nem lesz ugyanaz a két eljárás után.



Amire még figyelned kell

Akár filteres, akár kimért teát tartasz otthon, nagyon fontos, hogy légmentes lezárva tárold annak érdekében, hogy hatóanyagait és aromáit sokáig megőrizze.
A tökéletes tea alapanyagai nem kerülnek érintkezésbe fémekkel, tehát üveg- vagy porcelánedényben kell elkészítened. (Ha muszáj, a vizet forralhatod fém edényben, de az oldódás már az említett anyagokban történjen.)

Igyekezz olyan edényt választani, amit más célra nem használtál, csak vízforralásra. Mivel a tea átveszi azokat az anyagokat, amikkel az edény korábban érintkezett, és fordítva, nem kaphatsz tökéletes végeredmény, ha mást is főzöl az edényben.
Az áztatási/főzési időt az előírtaknak megfelelően tartsd be, és vedd figyelembe azt is, hogy hány perces pihentetést javasolnak a fogyasztáshoz.

A teát lehetőleg ne ízesítsd semmivel, főleg ne cukorral, de ha nem bírod ki, akkor mézet és pár csepp citromot tehetsz bele. Ám ezeket csak akkor használhatod fel, ha a folyadék már langyosra hűlt, ellenkező esetben az értékes anyagok a forró teában lebomlanak.

(bien.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Távozik a közmédia vezére


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó