Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

A fagylalttölcsért gyártó gépektől a téli fagyiig-kóstold meg!

Szerző: Lukács Kata, – 2014-01-29 10:40:31

1924-ben, ezen a napon Carl Taylor Clevelandben szabadalmaztatta a fagylalttölcsért gyártó gépet. ezen felbúzdulva eredtünk a fagyitörténelem nyomába!

A fagylaltot valószínűleg először a kínaiak ismerték, mintegy ötezer évvel ezelőtt már hóból, tejből és gyümölcsökből kevert jeges édességet fogyasztottak a tehetősebbek. A történelem sok híres alakja volt fagylaltkedvelő, így például Nagy Sándor a katonáinak szolgáltatta fel a jeges édességet élénkítő hatása miatt, Hippokratész betegeinek ajánlotta gyógyírként, Nero császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni a különleges édesség elkészítéséhez. Rómában igen kedvelt finomság volt a gazdagabbak számára. Marco Polo kínai utazásról visszatérve több fagylaltreceptet is magával hozott. Az első, fagylaltot árusító kávéház valószínűleg Párizsban nyitott meg
 Miután 1904-ben Charles E. Miches feltalálta a tölcsért, a fagylalt hordozhatóvá vált, növelve népszerűségét.
Magyarországra a fagylalt osztrák közvetítéssel került a 18. században, és hamar kedvelté vált, az 1900-as évek elején már minden szakácskönyvben szerepelt fagylaltrecept. Akkoriban még leginkább a gyerekeknek ajánlották, bár voltak már olyan receptek is, amelyekben bort és pezsgőt is adtak a fagylalthoz, ezzel leginkább a férfiakat vonzva az édességhez.

 

 

A hidegben sem kel lemondania az édességről hiszen, van téli változata is, a honlapunkon meg is találja a téli fagyi receptjét!


Téli fagyi házilag


Tölcsért nagyobb hipermarketekben, delikátüzletekben találnak, érdemes a jobb minőségűt választani, mert a tölcsér roppanóssága és íze is meghatározó a tömény krém mellett. A tölteléket a fent említett módon mogyoróval, pisztáciával, mandulával ízesíthetik, de pár csepp málna, meggy vagy szilvapárlat is feldobja.


Alapanyagok:

6 db tölcsér
100 g jó minőségű tejcsokoládé
100 g jó minőségű étcsokoládé
200 g tejszín


a bevonáshoz: 50 g étcsokoládé, csillogó cukorgyöngyök, ha arra van igény

 


A tejszínt felforralom és ráöntöm a tej- és étcsokoládéra. Szép simára keverem, és 90 percre a hűtőbe teszem, vagy addig, amíg megdermed.


Egy nagy tálba teszem, és robotgéppel habosítani kezdem. Legalább 10 percig tart, amíg elveszíti a lágyságát, és egy könnyen formázható, habos krémet kapok. Ilyenkor lehet hozzákeverni az ízesítő anyagokat, de önmagában is finom. Habzsákba lapátolom és megtöltöm a tölcséreket.


A bevonáshoz a csokoládét gőz felett megolvasztom, belemártom a tölcsérek száját, majd a fagyikat pohárba állítva hagyom megdermedni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó