Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

88. szülinapját ünnepli Mickey egér

Szerző: Lukács Kata, starity.hu – 2016-11-18 10:43:57

1928-ban, bemutatták az első Mickey egér rajzfilmet. Ez volt az egyik első szinkronhanggal ellátott rajzfilm is. Innen számítjuk Mickey szülinapját, ma 88 éves. Minden idők egyik leghíresebb és legismertebb figurájáról van szó a mesék eddigi történelmében. Egy olyan figura, akivel szinte mindenhol találkozhatunk a hétköznapi életünkben. Miki egér történeteit nem csak a képernyőn, hanem még képregényben is követhetjük. A képregényekben Miki a rendőrségnek dolgozik, kiváló nyomozó és számos bűnözőt elkap.

Hirdetés 

Hirdetés 

Az első mesék még fekete-fehérek voltak, később már színesen nézhették a kedves nézők. A történetek abszolút remekül sikerültek, és sorra bukkannak fel Miki barátai (Goofy, Donald stb.), barátnője, Minnie egér és kutyája Plútó.  Az első pár rész inkább a Chaplin filmekre emlékeztet, a szereplők később szólalnak csak meg. Ilyen pl. a legelső epizód a Willie a gőzhajó amelyben az eredeti Miki egérnek még drótvékony végtagjai voltak és gonosz jelleme; macskákat és nőket kínzott. Későbbi formájában kikerekedett és kedvesebb lett.

A legenda szerint Mickey Rooney-ról kapta nevét a világ egyik leghíresebb rajzfilm-figurája, Mickey Mouse: Walt Disney épp az első rajzokon dolgozott, amikor találkozott a gyermekszínész Rooneyval, és a kisegeret róla nevezte el.

Egy másik felvetés szerint Mickey eredeti neve Mortimer lett volna, de Disney felesége elutasította az ötletet, mivel meglátása szerint a név túlságosan nagyképűnek, elbizakodottnak hangzott és helyette a Mickey-t javasolta.

Az 1929-ben megjelent az Opry Ház című epizód volt az első, melyben Mickey egér a mára már kultikussá vált fehér kesztyűit viselte. Mickeynek 4 ujja van, de ezt senki nem tudja pontosan, miért. Állítólag azért, mert Walt Disney úgy vélte, hogy egy egérnek bőven elég négy ujj.

Az első szó, mely elhagyta kedvenc egerünk száját a hotdog volt.

1928 és 1946 között maga Walt Disney volt a karakter eredeti hangja

Az első Mickey egér nevével fémjelzett promóciós termék egy írótábla volt, mely 1930-ban került az üzletek polcaira. Kedvencünk 5 évvel később tűnt fel színesen.

Mickey és Minnie nem csupán egy párt alkotnak, hanem a „való életben” házasok is. Wayne Allwine, aki 32 éven keresztül szinkronizálta Mickey egeret, 1991-ben feleségül vette Russi Taylort, aki akkor Minne egér szinkronhangja volt.

Kedvenc rajzfilmhősünk volt az első meseszereplő, aki csillagot kapott Hollywoodban a Hírességek sétányán, méghozzá 1978-ban!

Az 1979-ben megjelent Mickey Mouse Disco címre keresztelt zenés album kétszeres platina minősítést ért el.

Sokak szerint minden Disney-mesében el van rejtve Mickey egy sziluettje, az arca és a füle, csak meg kell találni.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Borongós hétvége lesz


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó