Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

82 éves lett Nepp József rajzfilmrendező

Szerző: Lukács Kata, wikipedia.org – 2016-06-23 10:40:10

1934-ben született Nepp József  Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, háttérfestő, tervező (animátor), zeneszerző. aki a Gusztáv sorozat és a Mézga család miatt különösen közel állhat a szívéhez.

Hirdetés

Hirdetés 

1952–1957 között az Iparművészeti Főiskola díszítő–festő szakos hallgatója volt. 1957-től a Pannónia Filmstúdióban dolgozik: 1957–1961 között háttérfestőként, 1961-től a gyár rendezőjeként. A 90-es évek végén innen ment nyugdíjba. Filmjeit fanyar humora és kifejező karakterei teszik egyedivé.

Kezdetben Csermák Tiborral, majd Dargay Attilával dolgozott. Úgy emlékszik, hogy az első önálló munkája a Daru cigaretta című reklámfilm volt. A hatvanas évek legelején nevezik ki rendezőnek. Az 1961-ben forgatott Szenvedély című, 8 perces mozi-rövidfilmje nemcsak professzionális előállítása miatt vált nevezetessé, hanem főhőse megformálása miatt is. Ő lett a későbbi Gusztáv figura prototípusa. Később is meghatározó szerepe volt Jankovics Marcell és Dargay Attila mellett a „Gusztáv jelenség” megalkotásában.

Gémes Józseffel és Richly Zsolttal is többször dolgozott együtt, pl. Gémes József Vili, a veréb című, egész estés filmjének írója, forgatókönyvírója Nepp József volt. A film 1988-ban készült el, de Nepp József már pár évvel korábban, 1984-ben, mint számára elérhető vágyálomról beszélt: – filmet kéne a verebekről csinálni!

Ternovszky Béla Macskafogó című animációs krimijének a forgatókönyvét ő írta, és Dargay Attila Szaffijának a forgatókönyvírás mellett a háttereit is Nepp József tervezi. Az erdő kapitánya című mozifilmjének írója, forgatókönyvírója. Régi barátság fűzi Ternovszky Bélához. A modern edzésmódszerek című rövid mozifilmjének is ő írta a forgatókönyvét.

Nepp József első egész estés filmje, a Hófehér. Televíziósorozatain (Mézga család, Kérem a következőt!) generációk szórakoztak és nőttek fel.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó