Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

80+2 éves a sörösdoboz

Szerző: Lukács Kata, mti.hu/serteperte.blog.hu – 2017-01-24 15:43:42

1935. január 24-ét írtak, amikor hosszas kísérletezést és több sikertelen próbálkozást követően a vásárlók elé vitték a dobozba porciózott sört. A Kreuger Brewing Company értékesítette először  a terméket az USA Virginia államában, a sörösdoboz pedig kultikus tárggyá vált, múzeumokban állítják ki és gyűjtők lelkesednek érte.

Hirdetés 

Hirdetés

Az American Can csomagolócég azonnal ráharapott a sörösdoboz ötletére. Végül 1933-ra elkészült a tökéletesnek gondolt sörösdoboz, de Krueger mester különleges sörét ekkor még csak kétezer sörbarát kóstolhatta, majd bárki megvehette, az újítás hatalmas siker lett. Az esztendő végéig 200 millió doboz kelt el. A 0,33 literes dobozok akkoriban még fehérbádogból készültek, súlyuk pedig száz gramm volt. 
 
 
A doboz és a háború: 1942-ben a haditermelési igazgatóság megtiltotta a sörös dobozok gyártását stratégiailag fontos acélból. 1944 elejétől élénkült az  USA fegyveres részvétele több hadszíntéren – és a katonákat nem lehetett sör nélkül hagyni. A hadvezetés  elrendelte a 3,5 százalékos, szigorúan oliva zöld,fekete betűs  dobozos árpalé gyártatását 35 főzdében, havonta milliós tételben,  mellesleg a rakomány súlya csökkentése érdekében is immár acél helyett  könnyebb alumíniumból.  A béke kezdetétől meredeken ívelt fel a dobozos eladás aránya,  a kisebb súly mellett az egyszerűbb hűtés-tárolás miatt is.  1961 volt az első év, amelyben az üveges eladás alulmaradt.
 
 
A sörös doboznak a formája is másként nézett ki: volt nyaka, kinyitni csak egy különleges alakú eszközzel lehetett. Akinél nem volt, az könnyen szomjan maradhatott. Forradalmi változást 1963-ban a Pittsburgh Brewing Co.(később: Iron Co.,Br.) első ön-nyitós („Pull Tab”) doboza  hozta meg, amelynek tetején a karikát kellett húzni. Ám ennek levált, elhajított füle sok gondot okozott, továbbá sok szomjazó bosszankodott az olykor leszakadt karikák, meg a nyelvet sértő éles szélek miatt. Alig tíz évvel később jelent meg a máig szinte kizárólagosan használatos nyitó nyelv, a Stay Tab.  Kifejlesztették az Easy-Open (könnyen nyitható) alumínium technológiát.
 
 
A doboz fedelébe épített pöcök ötlete egyébiránt 1963-ban egy piknikező amerikai férfi fejéből pattant ki, aki nyitó híján egy kődarab segítségével törte fel a dobozt. A dobozos sör szempillantás alatt leigázta a világot, 1936-ban már Európában is forgalomba került. 1937-ben Nagy-Britanniában például már 23 sörfőzde bizonyult elég bátornak ahhoz, hogy pléhdobozban kínálja az italt. A söreiről világhírű Németország azonban még évekig ellenállt az újításnak, és csak 1951-ben hódolt be az új divat előtt, a "Modern élet: dobozban a sört!" jelmondattal.
 
 
Idehaza a dobozos gyártást a legifjabb, a technikai innovációk iránt fogékony üzem, a Borsodi Sörgyár kezdte meg 1978-ban. Az első időkben a verhetetlen Borsodi Világos tarolt. 
 
 
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó