Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

52 éve hasít az utakon a Ford Mustang

Szerző: Lukács Kata, people.inf.elte.hu – 2016-03-09 15:40:03

1964-ben ezen a napon elkészült az első Ford Mustang.

A Ford Mustang nem más mint a Ford Falcon alapjaira kitalált izomautó. Lee Iacocca tervezte meg és kezdetben ifj. Henry Ford elvetette az ötletet. De a tervező nem hagyta magát, megalakította az úgynevezett "Fairlane"-csoportot és társaival egy szállodában láttak neki az általuk csak Pony-car-nak nevezett autó megtervezésének.

Hirdetés 

Hirdetés

 

1962-ben végül elkészült prototípus már mindenki tetszését elnyerte. Majd 1963-ban elkerülhetetlenné vált a siker, ugyanis ekkor mutatták be a második prototípust, 1964-ben legördült az első Mustang a gyártósorról. "Neked tervezett autó" szlogennel robbant be a köztudatba és abban az időben szinte mindenki ilyen autót akart magának. Mivel nem volt drága és a középosztály is meg tudta venni, nem csoda, hogy már egy évvel a gyártás kezdetétől több mint 400.000 darabot értékesítettek.

Ugyan szépen fogyott a Ford Mustang mivel 1965-ben is 560.000 darabot adtak el, de úgy gondolták, hogy ugyan sportos kocsi, de nem kifejezetten sportkocsi. Így elhatározták hogy a sportautó-imaget erősítík, ezért megkeresték Carroll Shelbyt. Shelby kapott az alkalmon, aki az Ac Cobrával alapozta meg hírnvét. Sehlby versenyfelfüggesztést rakott az autó alá, mely ekkor még kis szériában készült. A kocsit Shelby Gt 350-nek nevezte el. Shelby és a Mustang legendává vált.

A siker utáni időszakban a piaci igények változtak és ahhoz, hogy a siker fent maradjon a Mustangnak is változnia kellett. 1967-re a vetélytársak is belendülnek a Chevrolet a Camaroval kezdett komoly riválissá válni. Ezért változtattak a karosszérián szélesebb és hosszabb lett, az orr nyolc centivel hosszabb lett és nagyobb fényszórókat kapott. Shelby-k ekkor már kezdtek eltérni a széria mustangoktól. Bizonyos elemeket például a motorházat üvegszálas műanyagra cserélték, ezzel is könnyítve a kocsin.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó