Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

27 éves a moszkvai McDonald's étterem

Szerző: Lukács Kata, erdekesvilag.hu/index.hu – 2017-01-31 15:40:14

1990-ben nyitott az első amerikai gyorsétterem Moszkvában, a Puskin téren, a pontosak szeretnénk lenni az elsőt az egész országban.

Hirdetés 

Hirdetés 

Az akkori Szovjetunióban, a világ legnagyobb McDonald’s-a volt. Ennek ellenére a nyitás utáni első napokban hosszan kígyózó sorok gyűrűztek az étterem előtt: első nap hajnalban 5000 ember várta a nyitást, mert mindenki részesülni akart az amerikai életmódot szimbolizáló hamburgerekből. A nyitás napján 30 ezer embernek sikerült vásárolnia valamit a McDonald’s-ban, és ez a látogatói szám azóta is a vállalat abszolút rekordja. 1990-ben egy hamburger ára 1,5 rubel, egy Big Mac ára 3,75 rubel volt. Összehasonlításképpen az átlagos havi bér 150 rubel és egy havi buszbérlet 3 rubel volt.

Hazánkban 1988-ban nyitott meg az első McDonald's Budapesten, a Régiposta utcában. Egyetlen nap 14 órás nyitvatartása alatt 10 ezer, vagyis óránként 714, vagyis percenként több mint tíz magyar jutott hozzá a világ legnagyobb hamburgergyárának első magyar McBurgereihez. A vendéglőben egyidejűleg 250 ember ehetett.

Míg a dolgozók nagy többsége külföldi volt kezdetekben, a tőke egyenlő arányban oszlott meg a magyar és a külföldi, amerikai tulajdonosok között.

Az 1986-ban 120 millió forintos alaptőkével alapított Bábolna-McDonald’s Gyorskiszolgáló Étterem Kft. 50-50 százalékos részesedéssel jött létre. Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok, csomagolóeszközök jelentős részét belföldről szerzik be: a zsemlét és a húspogácsát Bábolnáról, a szószt és a mustárt a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonyát a miskolci Hűtőipari Vállalattól, a fagylalt- és turmixalapanyagot a Budapesti Tejipari Vállalattól.

A terméklista enyhén szólva is szerényebb volt a mainál, mindössze tizenöt árucikkből választhattunk a nyitás időszakában. Közülük 13 a mai napig megtalálható az étlapon, igaz, a húsz évvel ezelőtti árak majdnem húszszorosáért. Az akkori legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került, a nagy krumpli és a tejturmix 25-25 forint. Legolcsóbban presszókávét, teát és forró kakaót lehetett venni, ezek 12 forintba kerültek.

Robbanásszerűen nőtt a McDonald's magyarországi hálózata. Igaz, a következő étterem megnyitására két évet kellett várni, ám akkor a Nyugati pályaudvarnál az azóta is talán legszebb Mekit adták át, és még ugyanabban az évben elkészült az első vidéki éttermük Győrben, valamint az első McDrive Óbudán.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó