Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

153 évvel ezelőtt szabadalmaztatták a poroltót

Szerző: Lukács Kata, tuzoltosagok.eu – 2016-02-10 15:40:47

1863-ban szabadalmaztatták a tűzoltó készüléket. A hazai nagyüzemi tűzoltó készülékgyártás a Magyar Minimax Részvénytársaság 1906-ban történt megalakulásával indult.

Hirdetés

Hirdetés 

Ha visszaforgatjuk az idő kerekét és áttekintjük a hazai tűzoltó készülékgyártás történetének első ötven évét, akkor szembetűnik annak sokszínűsége. Bár Magyarországon a kezdeti időkre inkább a külföldről, főként Németországból behozott tűzoltó készülékek forgalmazása volt jellemző. A hazai nagyüzemi tűzoltó készülékgyártás a Magyar Minimax Részvénytársaság 1906-ban történt megalakulásával kezdődött. A gyár kezdetekben főként jellegzetes kúp alakú vegyi vízzel oltókat gyártott. Később porral és gázzal oltókkal bővítette termék kínálatát. Sorra alakultak kisebb nagyobb gyárak, üzemek.

A magyar tűzoltó készülék gyártás egyik jelentős üzeme volt a II. Világháború előtt a Hirmann Ferenc Fémárugyár.

A gyárban a sokféle fémszerelvény előállítás mellett jelentős tűzoltó készülék gyártást is folytattak. Rézből készült vízzel oltói PRIMACO néven kerültek forgalomba. Ezek gyártását 1926. év végén megszüntették, és egy teljesen új tűzoltó készülék családdal 1927-ben jelent meg a hazai piacon. Ezeket Ferenczi Dénes szabadalma alapján gyártották és PAX néven kerültek forgalomba.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó