Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

151 éve lökheted a ma használatos billiárdgolyót

Szerző: Lukács Kata, biliardcentrum.hu – 2016-10-10 15:48:04

1865-ben, John Wesley Hyatt szabadalmaztatta a biliárdgolyót. Eredetileg fából készültek, de az 1600-as évek végére elterjedt az elefántcsont alkalmazása.Végül a nagyszerű úriembernek köszönhetően az új, műanyag biliárdgolyók terjedtek el, amelyek már egyforma súlyúak és tömörségűek voltak.

Hirdetés 

Hirdetés 

A 16. század közepétől a biliárdjáték Európa számos uralkodóházában jelen volt és a társasági élet szerves részét képezte. A hagyomány szerint a játékot Stuart Mária skót királynő és IX. Károly francia király is ismerte. A 16. század végén a spanyolokkal az első biliárdasztalok elérték Amerikát is. Körülbelül ugyanekkor angol írók is megemlítik a játékot pl Shakespeare Antonius és Cleopatra c. művében

A 17. század vége felé egyre inkább a játékhoz használt rúd vékonyabbik végét kezdték használni a labdák mozgatásához, ezzel a dákó fokozatosan elnyerte mai formáját. A francia Francois Mingaud egy bőrdarabot helyezett el a dákó végén, mely révén forgatóütések is lehetővé váltak, a 19. század ipari forradalma idején a biliárdjáték gyors fejlődést ért el. A bőrvéget speciális biliárdkréták kifejlesztése követte, hogy a dákó labdán való csúszását elkerüljék.

1827-ben John Thurston angol asztalos mutatott be először biliárdasztalt pala játéktérrel az addig használt fa helyett, ezzel a labda futása sokkal simábbá vált. Thurston a zsebeknél is újítást vezetett be. Addig különböző anyagokat használtak a faalap befedésére, mint pl. vászon, lószőr, állatbőrök, 1835-ben Thurston mutatta be az első zsebet kaucsukbelsővel.

A biliárdgolyók is komoly változáson mentek át.

Eredetileg fából készültek, de az 1600-as évek végére elterjedt az elefántcsont alkalmazása. Bár az így készült golyók súlya és tömörsége nem volt tökéletesen egyforma, az elefántcsontból készített golyók iránti kereslet a XIX. századra az egekbe szökött. és mivel az elefántcsont igen drága volt.

1868-ban egy New York-i férfi, John Wesley Hyatt állt elő azazl az ötlettel, hogy műanyagot kezdett alapanyagként használni. Az új, műanyag biliárdgolyók már egyforma súlyúak és tömörségűek voltak, de még mindig nem voltak tökéletesek mivel túl erős ütés hatására hajlamosak voltak széttörni. Hyatt ezt a felhasznált alapanyag módosításával küszöbölte ki. 1900-ra már Angliában is gyártottak hasonló műanyag biliárdgolyókat, de az „elit” játékosok körében csak később, az 1920-as évek végére lett elfogadott, - ettől kezdve a bajnokságokat is ezekkel játszották.

Hazánkban a biliárd a ’80-as évek elején vált igazán népszerűvé. Eleinte biliárdklubokban, napjainkban már kiskocsmákban is hódít.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó