Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

106 éve született az origami atyja Yoshizawa

Szerző: Lukács Kata, origamiland.lapunk.hu/wikipedia.org – 2017-03-14 11:00:22

1911-ben született Akira Yoshizawa, aki az origami atyjaként, illetve az origami nagymestereként vált ismertté. Egy 1989-es felmérés szerint több mint 50. 000 modellt készített,   Egy-egy figurát több változatban, nagyon egyszerűen, és szoborszerű tökéletességgel. Vannak művei, mint például egy kabóca, melynek tökéletesítésén 30 évig dolgozott. Ő valóban szentként tisztelte a papírt, és megbecsülte, óvta a kész hajtogatást, megőrizte az utókornak.

Hirdetés

Hirdetés 

 
A japán kultúrában betöltött szerepének elismeréseként Hirohito japán császár a Felkelő Nap érdemrend 5. fokozatával tüntette ki 1983-ban.
 
Gyermekkorában nagy örömét lelte a papírhajtogatásban, azonban 13 éves korában Tokióba kellett költöznie, hogy gyári munkát vállalhasson. Az origami iránti szenvedélye akkor éledt fel ismét, mikor huszonévesen műszaki rajzolóvá léptették elő. A fiatal alkalmazottaknak ő tanította a geometriát: az origami hagyományos módszereivel próbálta érthetőbbé tenni a tudományt.
1937-ben otthagyta a gyári munkahelyet, hogy minden idejét az origaminak szentelje. 
 
 
Első tanulmánya 1954-ben jelent meg, Új origami művészet címmel. Ezzel fektette le a Josizava–Randlett-rendszer alapjait: ezen egy olyan jelölésrendszer, amely szimbólumokkal, nyilakkal és diagramokkal mutatja a hajtogatás menetét, s mely mára a hajtogatáslépések ábrázolásának standard módjává vált. 
 
A művész 2005. március 14-én hunyt el kilencvennégy éves korában, tüdőgyulladás következtében.
 
Ami kikerült a keze alól, nem eldobandó olcsó papír, hanem műtárgy, aminek lelke van…
 
Rádiónknak is kijutott a 3D origami művészetből, két évvel ezelőtt Zsolti látogatott el hozzánk Soltról akitől kaptunk egy 16-os számmal díszített koronát, azóta is a stúdiót ékesíti.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó