Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Vizsgálat indul az izraeli gépek miatt

Szerző: Gábor János, – 2010-03-19 07:13:16

A kormány és a Honvédelmi Minisztérium is vizsgálatot kezdeményezett az izraeli repülőgépek magyarországi gyakorlata ügyében. Szakértők szerint a gépek nem végezhettek kémkedési feladatokat. Bocskai István, a HM szóvivője azt mondta: Szekeres Imre honvédelmi miniszter azért kezdeményezte a vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan kaphattak a gépek engedélyt, amelyek szerdán "megközelítési és átrepülési" feladatokat hajtottak végre a ferihegyi repülőtéren. Mint mondta, a tárcának semmilyen előzetes információja nem volt az izraeli gépekről. Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő szerint tesztrepülést tarthattak az izraeli repülők a magyar légtérben, és nem kémfeladatot hajtottak végre.



Az MTI-nek csütörtökön nyilatkozó szakértő szerint erre abból lehet következtetni, hogy a gépek kis magasságban és nappal közelítették meg a Ferihegyi repülőteret.

Ha Izrael valóban kémkedni szeretett volna, már rég megtette volna, mivel az izraeli légitársaság naponta közlekedtet járatot Tel-Aviv és Budapest között - mondta a Magyarországon élő német biztonságpolitikai szakértő, aki több mint két évtizeden át dolgozott a német rendőrség kötelékében Berlinben, a Német Országos Bűnügyi Hivatalban.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent fénykép alapján Georg Spöttle szerint a repülők nem kémgépek, hanem harcászati feladatokra (például csapatmozgások és idegen gépek légtérben való jelenlétének figyelésére, célok megjelölésére)fejlesztették ki őket. Ha valóban kémkedésről lenne szó, azt inkább a U2-típusú kémgépek (lenti kép) hajtják végre, lényegesen nagyobb magasságból - tette hozzá.


A berepülés célja a gépek technikai tesztje lehetett - mondta a szakértő, hozzátéve: ilyen cél lehetett például a hatótávolságuk kipróbálása.

Szekeres Imre a kormányfőt kérte vizsgálat lefolytatására, Bajnai Gordon pedig a külügyi, honvédelmi és közlekedési minisztertől kért azonnali tájékoztatást.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság csütörtök délutáni közlése szerint az Izraeli Légierő szerda délutáni ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt, a gépek betartották a repülésbiztonsági szabályokat.

Kitértek arra is, hogy gyakorlathoz szükséges engedélykérelem időben megérkezett a Külügyminisztériumhoz. A tárca a jogszabályoknak megfelelően továbbította a kérvényt a Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságnak, amely a jogszabályban előírt kötelezettségének megfelelő eljárás után megadta a gyakorlathoz a szükséges engedélyeket.

A Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint az izraeli légi- és űrerők két gépe szerdán kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó