Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Véletlenül lefilmezték a gömbvillámot

Szerző: Gábor János, – 2014-01-22 06:19:00

Kínai kutatóknak, véletlenül ugyan, de a világon elsőként sikerült természetes környezetben lefilmezniük egy gömbvillámot. A szakemberek nem gömbvillámra vadásztak, egyszerű villámokat videóztak. A beszámoló szerint a gömb alakú jelenség a kamerától nem messze alakult ki, a föld felett valamennyivel. Nagyjából öt métert haladt, mielőtt feljebb emelkedett volna, aztán még tizenöt métert lebegett előre, mielőtt eltűnt volna. Az egész jelenet nagyjából másfél másodperc alatt játszódott le.

A természetben megjelenő gömbvillámokról eddig szóbeli beszámolók voltak, a mostani felvétel azonban nem csak ezért különleges. A kínai kutatók spektrográffal is figyelték a villámokat, a gömbvillám színképelemzéséből így annak összetételére és létrejöttének körülményeire is következtetni lehet. A kutatók szerint a villámban a talaj elemeit lehet megtalálni: vas, szilícium és kalcium nyomait látták a felvételen.

 

Még 2000-ben jelent meg egy elmélet, ami szerint a gömbvillámok akkor keletkezhetnek, mikor egy hagyományos villám a talajba csap bele. A nagy hőhatás miatt elpárolgó, a levegőben fénylő szilícium-oxidot a lökéshullám mozgatja. Hat évvel később sikerült előállítani és lefilmezni egy gömbvillámot, de ez laboratóriumi körülmények között történt, a 2000-es elmélet alapján. A most készült spektrográfos felvétel tovább erősíti az alapötlet helyességét.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó