Magazin
Védd az agyad - vörösborral!
Szerző: Gábor János, – 2010-04-24 18:41:58
A piros szőlő legfontosabb hatóanyaga, amely a borban is benne van,
csökkenti szélütés esetén az agyi károsodás mértékét. A sokak számára
reményt keltő vizsgálat eredményeit a Journal of Experimental Neurology
közölte. A vörösborban egész sor bioaktív anyag található, amelyek
közül az utóbbi években a rezveratrol lett a legismertebb. Vizsgálatok
igazolták, hogy ez
a polifenol mind a rosszindulatú daganatok
előfordulását, mind a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
jelentősen csökkenti.
Sylvain Doré vezetésével a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem
munkatársai egereken kísérleteztek. Az egészséges állatok egyetlen
alkalommal, mérsékelt adagban kaptak rezveratrolt, majd a vizsgálók két
óra múlva az erek elzárásával agyi katasztrófát idéztek elő. Azt
találták, hogy azok az egerek, amelyek korábban rezveratrol kezelésben
részesültek, sokkal kisebb mértékű agyi károsodást szenvedtek, mint a
kezeletlen állatok.
A kutatók úgy vélik, hogy a rezveratrol a hemoxigenáz nevű enzim
szintjét növeli. Ez az enzim védi az idegsejteket a károsodástól.
Amikor az agyi katasztrófa a vérellátás megszűnése miatt bekövetkezik,
ennek az enzimnek a magasabb szintje mérsékli az idegsejtek sérülését.
Az előzetes rezveratrolkezelésben nem részesülő egerek agysejtjeit a
hemoxigenáz enzim nem óvta az oxigénhiánytól, így azok elhaltak és ez
az állatok pusztulásához vezetett. "Vizsgálatunk eredménye szerint, a
rezveratrol fokozza az agyszövet ellenállását a vérellátás zavara
ellen" - mondta a munkacsoport vezetője.
(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!