Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Változnak az évszakok, de Balázs Fecó örök

Szerző: Lukács Kata, balazsfeco.hu – 2016-03-02 15:40:53

1951-ben született Balázs Fecó Liszt Ferenc-díjas magyar énekes, zenész

Már a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tagja volt az iskola együttesének. ’67-ben a Neoton együttes tagjaként kezdett. ’72-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t, amely ’74-ben felbomlott. Ezután Balázs Fecó két évet külföldön dolgozott.

Hirdetés 

Hirdetés 

Hazatérte után, ’76-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához került, majd erre a zenekarra építve megalapította a Korál együttest. Balázs Ferenc alakította újjá és önálló együttessé. 1978-ban volt a bemutatkozó koncertjük a Budai Ifjúsági Parkban, de ekkorra már csak az alapító, Balázs Fecó maradt meg a régiek közül. Új tagja lett a csapatnak Fischer László és Scholler Zsolt, akit Fekete Tibor váltott fel. Először Pados Zoltán, majd Papp Tamás végül Dorozsmai dobolt. A hard-rock stílus dallamosabb változatát játszották. Felléptek Bulgáriában, Szovjetunióban és Jugoszláviában. Az 1981-es táncdalfesztiválon a "Homok a szélben" című dalukkal óriási sikert arattak.

1979-1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 1986-ban a Korál feloszlott.

1986-tól Fecó szólókarrierbe kezdett. Filmzenéket komponált: Gondviselés, Laura, Vakvilágban, A pókok, Nyolc évszak. 1987-ben EMeRTon-díjat kapott. 1988-ban "Kőfalak leomlanak" címmel oratóriumot írt.

1998-ban Liszt-díjat kapott és koncertezett a Budapest Sportcsarnokban, ahol "Újjászületés" című lemezét mutatta be. ’99-ben jelent meg Évszakok című könyve, valamint a Huszka Jenő-életműdíjat is ez évben kapta.

2000 tavaszán jelent meg új nagylemeze, a Csönd éve. 3 korábbi nagylemezét tükrözi, érdekessége még, hogy Balázs Fecó duettet énekel Kovács Katival és Keresztes Ildikóval. A közösen előadott "A csönd éve" című dal Balázs Fecó egy 1986-ban írott szerzeménye, amelyet Szekeres Tamás újonnan hangszerelt.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó