Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ünnepled a csoki világnapját!

Szerző: Lukács Kata, jakd.hu/bionom.hu – 2017-07-11 15:50:00

Ma van a csokoládé világnapja, Franciaországban ugyanis július 11-én tartottak először csokoládénapot 1995-ben. 
 
A csokoládé története ott kezdődik, ahol a kakaófák nőnek: Latin-Amerikában. Valószínűleg az ott élő törzsek használták a kakaót, kakaóbabot (tőlük származik a neve, a „kakawa” szó) már kr. e. ezer évvel is, bár azt nem tudják, mire vagy hogyan. A maják, majd az aztékok számára  fizetőeszköz volt a kakaóbab (10 bab egy nyulat ért), egészen a 19. század végéig kereskedtek vele, az élelmesebbek ráadásul még hamisították is a babokat pl. agyagból faragták ki.  A keserű babokat a mai módszerhez hasonlóan kakaóvá alakították, és ízesítve fogyasztották. 

Hirdetés 

Hirdetés 

Amikor nagy hódító utakra indultak Közép-Amerikába az európai hajósok, megismerték ezt a nedűt, azonban a keserű finomságot nem tartották nagyra. Egészen addig, míg rá nem jöttek, hogy a karib-tengeri szigeteken található cukorral vegyítve milyen édesség. 
A spanyoloké lett a csokoládé felfedezésének öröme, és igyekeztek titokban tartani. Európa országaiban elsősorban a tehetősebbek fogyasztották a csokoládét, később azonban egyre nagyobb lett a behozatal, egyre több ország termesztette saját gyarmatán, így a közemberek számára ugyancsak elérhetővé vált. 
 
A csokoládé elnevezés az azték "xocalati" szóból ered, és keserű vizet jelent eredetileg. Anno az aztékok hallucinogén gombákkal és csilivel együtt fogyasztották.
 
A csokoládé első magyarországi említése Palocsay György huszárszázadoshoz köthető. 1704-ben, amikor hazajött a háborúból azt tapasztalta, hogy az urak asztalánál újfajta italok jelentek meg. Köztük a csokoládé, amit akkoriban nálunk csak német sernek neveztek.  A 18. században Magyarországon olasz csokoládékészítő mesterek jelentek meg. Rajtuk kívül még gyógyszerészek gyártottak csokoládét. A hatóság a kézművesiparban a „vegykémáru” készítők között tartotta őket számon.
 
 Ma már az egyik legnépszerűbb finomság a világon: így talán nem is csoda, hogy a csokoládénak annyi fajtája, felhasználási módja (és oly sok ünnepe) létezik. Budapesten két cukrász, Stühmer Frigyes (1868) és Gerbeaud Emil (1886) tudott maradandó vállalkozást létesíteni. Gerbeaud Emil volt az, aki például a konyakos meggyet is meghonosította Magyarországon.
 
 
Érdekességek:
 
- A jó minőségű étcsokoládé több kakaót és kevesebb cukrot tartalmaz, mint más csokoládéfajták, épp ezért egészségesebbnek is tartják. Számos pozitív hatása van: amellett hogy javítja az ember hangulatát, csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket (így csökkenhet az érelzáródás lehetősége), napi fogyasztása egyharmadával csökkenti a szívproblémák felmerülésének esélyét. Már az illata is pihentető hatással van az agyra.
- A csoki fejfájást is okozhat, ezért nem ajánlott a nagyobb mennyiség fogyasztása migrénnek vagy krónikus fejfájással küzdőknek. Magas a koffein- és cukortartalma, így a gyerekeknél figyelemhiányos hiperaktív rendellenességet okozhat. Emellett a macskák és a kutyák megbetegedhetnek, sőt meg is halhatnak tőle. Az ember számára halálos adag a 9,98 kg csokoládé elfogyasztása lenne.
 
Több mint kétszer annyi nő epekedik csoki után mint férfi.
 
 
Létezik egy úgynevezett Sugar Smart App névre keresztelt alkalmazás egy adott élelmiszer vonalkódjának a leolvasása után megjeleníti a kijelzőn , hogy a termék mennyi cukrot tartalmaz grammban vagy kockacukrokszámában. A fejlesztők azt remélik, az applikáció segítheti a fogszuvaszodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség visszaszorításában és a családok is egészségesebb ételeket fognak vásárolni.  
 
Barnító csokis naptej házilag: szép alapszínt ad a bőrnek, ami a kakaó mennyiségével fokozható.
 
Hozzávalók:
 
2 evőkanál olvasztott kakaóvaj
2 evőkanál olvasztott kókuszvaj
1 evőkanál dióolaj 
1 evőkanál olívaolaj
1-2 kocka 90%-os étcsoki, vagy 1 csapott teáskanál 100%-os kakaópor
1 teáskanál titán-dioxid (ha valakinek van már alapszíne, akkor elhagyható)
ez gyógyszertárban beszerezhető kb. 50 gr az 4 e.kanálnyi mennyiség és 2-300 Ft körül van az ára. 
kb. 80 ml mészvíz, vagy ha nincs, akkor desztillált vagy tisztított víz
 
Elkészítése:
 
Az olvasztott zsíros elemeket  összekeverjük, hozzáolvasztjuk a csokit is, vagy elkeverjük benne a kakaóport.
Majd felmelegítjük a mészvizet, elkeverjük benne a titán-dioxidot, és összedolgozzuk a zsírkomponensekkel.
Kihűlésig kevergetjük.
Előfordulhat, hogy a használat során szétválik a vizes és az olajos fázis, ebben az esetben egy meleg vízfürdőben való “összemelegítés” után alaposan rázzuk fel! Kánikulában (25°C fok felett) nem szükséges az összemelegítés.
Csodás napozást mindenkinek!
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó