Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ünnepeld a boldogság világnapját

Szerző: Lukács Kata, bien.hu – 2016-03-20 13:40:00

Az ENSZ 2012. június 28-i közgyűlésén nyilvánította a boldogság világnapjának március 20-át.

Úgy látszik a világméreteket öltő boldogtalanság annyira szembetűnő lett az ENSZ-nek, hogy szükségét érezte, legyen egy a 365 napból, amikor boldognak illik lenni. Lett hát egy olyan napunk, amikor biztosan meglátjuk életünkben a boldogságot.

Hirdetés 

Hirdetés

Fontos, és igen nagy feladat életünket, napjainkat valóban boldoggá tenni, vagy észrevenni az apró örömöket. Ám ami ennél is fontosabb és nehezebb, hogy boldoggá tegyünk másokat. Családunkat, ismerőseinket, ismeretleneket.

A boldogság érzése az egyetlen olyan narkotikum, ami egészséges. A boldogság keresése a legfontosabb motiváció az ember életében.

A boldogságnak számos biológiai, pszichológiai, vallási, filozófiai magyarázata van. A boldogságot mindenki másképp akarja elérni, mindenkinek más jelent boldogságot – ez leginkább a neveltetéstől függ, a belénk plántált emberi értékektől.

Azt mondják, boldogság, boldog ember nem létezik a cél és annak elérésére irányuló küzdelem nélkül. Ez így nem teljesen igaz. Szép nap ez a mai a boldogságra: üljön ki a kertbe, parkba, és csak legyen. Érezze a nap melegét, ne gondolkozzon, csak élvezze az élet csodáját, ami ön – legyen boldog csak úgy, magáért.

Új értékmérő a pénz helyett: GNH vagyis a (Gross National Happiness) a Bruttó nemzeti boldogság - Bhután királya találta ki pár évtizede ezt a fogalmat, ami azóta nagy népszerűségnek örvend. Minden mérhető, akár egy nemzet boldogsága is, csak meg kell találni hozzá a megfelelő módszert. Vajon mi lehet a boldogság a mértékegysége? Mosoly/óra = egy óra alatt hány percet töltünk mosolyogva?

A pénz, az iskolázottság, stb. nem hatnak oly mértékben a boldogság érzetére, mint gondolnánk. Martin Seligman pszichológus megalkotta a PERMA betűszót, mely a boldogság alkotóelemeit gyűjti össze:pleasure – élvezetek, engagement vagy flow – elmélyülés, relationships – szociális kapcsolatok, meaning(of love) – élet értelme, accomplishments – eredmények.

 A kutatások bebizonyították, hogy képesek vagyunk saját boldogságunkat önerőből fokozni.

A  boldogság saját magunkban, a boldogságra való hajlamunkban rejtőzik, amit fejleszteni lehet, és kell.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó