Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Ma van a Bábszínház világnapja!

Szerző: Lukács Kata, wikipedia.org / kalocsaineplap.hu – 2016-03-21 15:40:45

Ma van a Bábszínház világnapja.

Egy iráni bábszínház, művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is zajlottak események.

Hirdetés 

Hirdetés 

A bábszínház vagy bábjáték a színjátszás egyik legősibb formája, amelyet minden kor új hagyományokkal gazdagított. Az előadások eszközei, a bábok is nagy változatosságot mutatnak.

Afrikában, Kínában, és Indiában már nagyon régen is bábokkal elevenítették meg a különböző mondákat és vallási történeteket. Az indiai bábjátékok, melyeknek létezésükről már az i. e. 1. évezred előttről származó Mahábhárata eposz is tudósít, és későbbi változatai, a Rámájanát dolgozták fel (ramikák, Ráma-játék), vagy az indonéz szigetvilágban ma is élő wayang (mindkettőnél pálcás bábokat használtak). Régi európai játék a betlehemi játék, egyik főszereplőjéről, Máriáról kapta a nevét a marionett is. A reneszánsz korban kezdett elkülönülni a népi és az udvari bábszínház. A népi bábjátszás (betlehemezés, bábtáncoltatás) mellett egyik fő forma a vásári bábjáték. A 18. századi Japánban Bunraku-bábokkal játszották el a történeteket, amiket egy mesélő adott elő, aki a színpad szélén, egy magaslaton ült.

A magyar bábelőadások legnépszerűbb magyar szereplői voltak Vitéz László, majd Paprika Jancsi.

Magyarország első állandó, hivatásos művészi bábszínháza, a Nemzeti Bábszínjáték 1941. március 17-én nyílt meg a VI. kerületben, a Podmaniczky utca 8. szám alatt, az egykori István Király Szálló épületében. Az első három esztendeje valóságos diadalmenet; gyermek- és felnőtt előadásainak nézettsége a legmerészebb várakozásokat is felülmúlta.

1949-ben a magyar bábjátszás hagyományainak őrzésére alakult az Állami Bábszínház. Szilágyi Dezső, Koós Iván, Kemény Henrik, Bródy Vera stb. több sikeres produkciót is színpadra állított.

A bábszínháznak napjainkban legtöbbször gyerekközönsége van, nekik tartanak előadásokat.

Kalocsán a Kacsóka Bábszínház működik, tagjai:

Balogh Csaba Zoltán, dr. Bittmann Józsefné, Füstös Éva, Kováts Ágnes, Lakatosné Jambrik Ibolya, Patik Enikő, Vácz Péterné, Vajdáné Szűts Mária és Gali Valéria.

Bemutatták már a „Tél-apó kesztyűje”, a „Tapsifüles tojást fest” című meséket. Lázár Ervintől feldolgozták „A költői verseny”-t és „A fájós fogú oroszlán”-t, azután készítettek betlehemes bábjátékot – a bábok most is láthatóak a könyvtár falán –, és Fésűs Éva két meséjét is előadták már.

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó