Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

ÚJ: 3D nyomtatópapír és fotó a HP-től!

Szerző: Gábor János, – 2012-06-26 09:57:21

A Hewlett-Packard Laboratories, a 3M és a Santa Cruz-i University of California együttműködésében amerikai kutatók olyan papírt alkottak, amely képes visszaadni a fényviszonyokat, máshogy látjuk különböző szögből világítva. A hatás olyan, mintha valódi, háromdimenziós objektumot néznénk.



A projektben megvalósított eljárással a lapos kétdimenziós papír helyett, amely nem változtatja meg fényvisszaverő tulajdonságait, a kutatók létrehoztak egy olyan papírt, amely rendelkezik spekuláris mikro-geometriával, azaz, bár ránézésre ugyanolyan, mint egy átlagos papír, felülete valójában nem sík, hanem több ezer mikrométerű mélyedést tartalmaz. Ezek az apró mélyedések különböző módon reagálnak az eltérő szögből beérkezett fényre, ennek köszönhető, hogy mozgatva a papírt más-más megvilágításban látjuk a képet, akárcsak a valóságban.



Egyelőre még csak olyan méretben tudják előállítani a papír felületét, hogy  kép kissé pixelesnek hat, de dolgoznak már a finomításán. A technológia csak szürkeárnyalatos fotókkal működik.

Kárpátinfo.net
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó