Nem is gondolta volna, mekkora szerencse, hogy kígyóuborkát egész évben egyszerűen és olcsón, bárhol be lehet szerezni! De hogy miért fog mindjárt nagyon lelkesedni érte? Mert az uborka nemcsak finom, de tele van vitaminnal, vízzel, segít a fogyásban, és még másnaposság ellen is kiváló.
Enyhíti az ínygyulladást és a szájszagot
Gyógyítja a fogínyt, jól enyhíti a szájüregi gyulladásokat és frissíti a leheletet. Vágjon egy szelet uborkát, helyezze a nyelvére, és nyomja szorosan a szájpadlásához körülbelül fél percre. A benne található fitokemikáliák megölik a baktériumokat a szájban, és elűzik a kellemetlen szájszagot is.
Segít az emésztésben és gyorsítja a fogyást
Nagyon magas a víz-, viszont rettentő csekély a kalóriatartalma, ezáltal tökéletes étel- és vitaminforrás azoknak, akik fogyni szeretnének. Fogyaszthatja salátában, levesben, de este televíziónézés közben is jó nass, mondjuk zsírszegény joghurtba mártogatva. Amellett, hogy nagyon jó csemege és még laktat is, felgyorsítja az anyagcserét: ha naponta fogyasztja, elkerülheti a krónikus székrekedést, ami idősebb korban elég gyakori probléma.
Felfrissíti a fáradt, duzzadt szemeket
Mindenki ismeri a klisét: fáradt szemekre legjobb a hideg uborkaszelet. Csökkenti a szem alatti táskákat, a puffadtságot és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ha eddig nem tette, bátran próbálja ki, főleg, ha nincs vesztenivalója
Rákmegelőző hatása van
Az uborka tartalmaz secoisolariciresinolt, lariciresinolt és pinoresinolt. E három lignán erősen csökkenti a különböző ráktípusok kialakulásának kockázatát. Ilyenek például a petefészek-, az emlő-, a prosztata- és a méhrák. Szabályozza a vérnyomást, és cukorbetegeknek is kiváló
Az uborka leve egy olyan hormont tartalmaz, amely szükséges ahhoz, hogy a hasnyálmirigy inzulint termeljen, ezért is hasznos ez a zöldség a cukorbetegek étrendjében. Az uborkában lévő sok rost, kálium és magnézium ráadásul hatékonyan részt vesz a vérnyomás szabályozásában, ezért a magas, illetve az alacsony vérnyomás kezelésében is fontos szerepe lehet.
Hidratálja a szervezetet
Ha nem képes naponta magába erőltetni több liter folyadékot, segítsen rá uborkával: 90 százaléka víz, ami remekül kompenzálja a vízhiányt a szervezetben.
Rengeteg benne a vitamin
Sok benne az A-, B- és C-vitamin, melyek erősítik az immunrendszert, és felpörgetik a szervezetet. Ha megspékeli friss spenóttal és sárgarépával, még jobb eredményt érhet el (ez utóbbit ital formájában is elkészítheti). Azt azonban ne felejtse el, hogy az uborka héjában van a legtöbb C-vitamin, szóval azzal együtt fogyassza a zöldséget. És persze ne feledkezzen meg arról sem, hogy alaposan tisztítsa meg, mielőtt megenné!
Szépül tőle a köröm és a haj
Rengeteg káliumot, magnéziumot és szilikont tartalmaz, ezért is az uborka az alapja rengeteg spa-készítménynek. Ezektől lesz fényesebb a haj és erősebb a köröm.
Nagyon jó másnaposság ellen
Persze csak akkor, ha még lefekvés előtt eszik pár szelet uborkát, ugyanis a benne levő B-vitamin és cukor csökkenti a másnaposságot és a fejfájást. Ha előre tudja, hogy hosszú este elé néz a haverokkal, nem árt, ha előre turmixot készít uborkából, és beteszi a hűtőbe. Így hazaérve csak annyi dolga lesz, hogy magába töltse, mielőtt végképp kidől.
A sípszó után hagyjon üzenetet!