Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Több és erősebb vilám csap le ránk

Szerző: Vörös István, – 2011-06-25 18:45:36

Hatszor több villámcsapást mértek idén, mint a korábbi évek átlagos viharai során – magyarázza a villámszakértő. A klímaváltozás miatt megszaporodó, s egyesek szerint egyre nagyobb kisülések már eddig is egy ember halálát, többek sérülését és tetemes anyagi kárt okoztak.



Pokollá tehetik a villámok a magyarok életét: azon túl, hogy a régióban hazánkat sújtja a legtöbb villám, az utóbbi időszakban tovább nőtt a számuk, sőt egyesek szerint a kisülések még tovább erősödtek. Májusban egy asszony meghalt, júniusban ketten megsérültek, csütörtökön pedig egy homokmégyi családi ház tetőszerkezete égett le egy villámcsapás miatt.

Becker Péter villámszakértő szerint drasztikus változások figyelhetők meg:
– Magyarországon korábban egy átlagos vihar során 30-35 ezer villám csapódott a földbe, ehhez képest néhány hete 183 ezer kisülést mértek. Ráadásul úgy tűnik, ez a kimagasló szám nem egyszeri, újabb sokkoló mennyiségű villám várható.

Utóbbi kijelentést támasztják alá Varga Bálint, az Országos Meteorológiai Szolgálat villámspecialista meteorológusának szavai:
– Az ország öt pontján levő detektoraink 140-150 ezer villámot észleltek a péntekre virradó éjjel. Egy ilyen villámlás akár a 60 ezer amper áramerősséget is elérheti, de a karibi térségben ennél még jóval nagyobb, több százezres erősséget is mértek.

(B. P. - BorsOnline)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó