Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Szent Antalra, a szegények védőszentjére emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, ezenanapon.hu/ jelesnapok.hu – 2017-06-13 10:45:24

Ma van Szent Antal, a szegények védőszentjének napja. Franciaország eretnekségekbe tántorodó tömegeit térítgette vissza a „helyes” útra a szó fegyverével. Érdemei elismeréséül IX. Gergely pápa alig 10 hónappal halála után szentté avatta.

Hirdetés 

Hirdetés 

 
Az igazi Antal, Lisszabon szülötte, csak annyiban felel meg a róla kialakult képnek, hogy fiatalon vesztette életét. Az eretnek- és szerzetesmozgalmak századának volt a fia, Szent Domonkos, Aquinói Szent Tamás, Assisi Szent Ferenc kortársa. Észak-Itália és Dél-Franciaország eretnekségekbe tántorodó tömegeit térítgette vissza a „helyes” útra a szó fegyverével. Érdemei elismeréséül IX. Gergely pápa alig 10 hónappal halála után szentté avatta. Hogy a szentté nyilvánítást a jámbor közvélemény is jóváhagyja, arról az egyház gondoskodott: e tíz hónap alatt Antal padovai sírjánál rengeteg csoda történt, számtalan kérés és ima talált meghallgatásra. Ez a közel egy év alapozta meg Szent Antal későbbi közbenjárói hírnevét.
 
 
A legismertebb legendája szerint egy zsidó embert meg akart győzni arról, hogy Krisztus jelen van az oltáriszentségben. Ezért a zsidó a szamarát a kehely és az ostya elé vezette, ahol az állat letérdelt. Így lett a szamár Szent Antal jelvénye. Másik attribútuma a liliom. Ábrázolásai során ezt a fajta virágot tartja a kezében. 
 
A háziállatok patrónusa, az egyház legfőbb "alamizsnás" mestere. Páduai Szent Antal ünnepét a ferences rendi szerzetesek terjesztették hazánkban. A templomokban gyakran látni szobrát adománygyűjtő perselyekkel.
 
Ezen a napon nem fogták be az állatokat, vagy láncon hajtották át, hogy erősek legyenek, mint a lánc. Az emberek Páduai Szent Antalhoz imádkoztak, hogy megőrizze állataikat a vadállatoktól. Helyenként dologtiltó nap volt. Az asszonyoknak nem volt szabad liszthez nyúlni, nehogy kelések legyenek a kezükön. Bács-Bodrog vármegyében férjjósló napnak tartották a nők, a lány éjszaka a tükörben megláthatja jövendőbelijét.
 
Somogyban a Szent Antal napja összekapcsolódott a szőlőhegyi munkák tilalmával is. Kaposváron és másutt ezen a napon még a hegybe sem volt szabad kimenni (erre a hegymesterek vigyáztak), mert különben a „tüke leragyásodik”. A Csurgó környékiek, gölleiek azért nem dolgoztak a szőlőben, mert ha ezt nem tartják be, elveri a jég a szőlőt.
 
Sírja a padovai Szent Antal-bazilikában található, mely híres zarándokhely.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó