Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Szendrei Imre kalocsai születésű zongoristára emlékeztünk

Szerző: Lukács Kata, parlando.hu/muveszeti-zeneiskola.hu – 2015-11-07 13:30:56

2009-ben hetedik alkalommal rendezték meg a kalocsai születésű Szendrei Imre Liszt- és Chopin-díjas zongoraművész tiszteletére a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák találkozóját ezen a napon, amelyen 12 oktatási intézmény 67 diákja vett részt.

Hirdetés feletti szöveg

Hirdetés alatti szöveg

Szendrei Imre zongoraművész, tanár. 1945 után a budapestii Zeneművészeti Főiskola Szegedi Ernő növendékeként művészi és tanári oklevelet szerzett. A budapesti Pedagógiai Főiskolán tanított, majd a Szegedi Tanárképző Főiskolán 1969-ig. Ezután haláláig a Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanára volt. 1955-ben a varsói Chopin-versenyen és 1957-ben a moszkvai VIT-en nyert díjakat.
 
 
A  közösségnek kötelessége, hogy a felnövekvő nemzedéknek példaképet állítson. A zene hat a személyiségünkre és nagymértékben befolyásolja fejlődésüket. A gyermekeknek fontos az a találkozó, ahol pódiumhoz jutnak.  Le tudják mérni az utat, ameddig eljutottak.
 
Szendrei Imre kalocsai származású Chopin- és Liszt-díjas zongoraművész emlékére nővére dr. Huszka Lászlóné, Szendrei Valéria hozta létre a Szendrei-alapítványt, aminek a legfőbb célja az ifjú és tehetséges zongoristák támogatása, díjazása.
 
Az alapítvány kuratóriuma 2003-tól elhatározta, hogy a művész nevét, az alapítvány célját úgy fogja méltó módon tovább vinni, hogy a rendezvényeinket kiterjeszti megyei szintre. Ebben az esztendőben szervezték meg először a Bács-Kiskun Megyei Zongoristák I. találkozóját, ahol a megye ifjú zongoristái bemutatkozhattak, és szereplési lehetőséget kaptak ezen a fórumon.
 
A találkozót minden évben megrendezik, ezzel egy igen népes ifjú tehetségek körét tudjuk ösztönözni és motiválni a hangszer tanulásában. Idén a mai napon tartották meg a nívós múltra visszatekintő rendezvényt, hogy hogyan sikerült arról a Korona Krónikában a régiós hírekben számolunk be.
 
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó