Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Súlya mint a kocsidé, de 6000 km-t repült (!), üzemanyag nélkül!

Szerző: Gábor János, – 2012-07-25 07:26:45

Gond nélkül érkezett meg a napelemes repülő, amely 6000 kilométeres körutat tett meg egyetlen csepp üzemanyag nélkül. A gép este fél kilenckor ereszkedett le riporterek hada előtt a nyugat-svájci Payerne katonai repülőterének betonjára jelentette az ATS svájci hírügynökség.



A Solar Impulse Bertrand Piccard irányításával reggel hétkor szállt fel a dél-franciaországi Toulouse repülőteréről Európát és Afrikát érintő körútja utolsó szakaszára. A gép az útiterve szerint átrepült a Francia-középhegység felett, majd a Lyon-Roanne-Macon útvonal után Pontarlier térségében közelítette meg a svájci határt. A határ és a Jura-hegység átrepülése után kezdte meg az ereszkedést a payerne-i repülőtéren.



Bertrand Piccard és André Borschberg pilóták, a program alapítói így megnyerték fogadásukat: május 24. óta közel 6000 kilométert tettek meg nyolc, egyenként 800 kilométeres szakaszon, miközben két kontinens négy országában szálltak le. Az egyetlen csepp üzemanyag fogyasztása nélkül, több mint 11 600 napelem hajtotta négy légcsavaros villanymotorral közlekedő repülőgép mérete akkora, mint egy Airbus A340-é, több mint 63 méter hosszú, de a súlya mindössze 1,6 tonna. Átlagsebessége 70 kilométer/óra.



"A prototípus, amelyet csupán azért hoztunk létre, hogy bebizonyítsuk, éjjel és nappal is lehetséges napenergiával repülni, túlnőtt a feladatán, és tanújelét adta a technológia megbízhatóságának, valamint energiafogyasztási hatékonyságának" - áll a szervezők által kiadott közleményben. A keddi szakasz volt a prototípus utolsó útja, a következő terv egy második gép építése, amely 2014-2015-től képes lesz világkörüli utat tenni.

hirado.hu
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó