Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Stella McCartney angol divattervezőt ünnepeltük

Szerző: Lukács Kata, starity.hu/femina.hu – 2016-09-13 15:41:30

1971-ben született Stella McCartney angol divattervező. Édesapja a legendás Beatles tag Sir Paul McCartney. Édesanyja a fotós, és lelkes állatvédő Linda McCartney.

Hirdetés 

Hirdetés 

Stella meglehetősen korán elkezdett a divattervezés felé kacsingatni. Már 12 évesen megtervezte, és megvarrta első saját tervezésű ruháját, egy dzsekit. A londoni Central Saint Martins College of Art and Design-ban tanulta ki a divattervezés fortélyait.

Gyakornok éveit Christian Lacroix műhelyében töltötte nem sokkal később. 1995-ben befejezte tanulmányait, vizsgakollekcióját pedig szupermodell barátnői, név szerint Kate Moss, és Naomi Campbell prezentálták. Stella első önálló ruhakollekciója elsöprő sikert aratott.

’97-től Stella a párizsi Chloé divatház vezető tervezője volt, Karl Lagerfeld helyére került.

2001-ben a szintén világhírű Gucci divatházhoz szegődött, ahol a luxuscikk vonalon tervezett darabokat. Első kollekcióját Párizsban mutatták be. Stella és a Gucci együttműködése gyümölcsözőnek bizonyult.

Stella nem csak a divatrajongók érdeklődését keltette fel, hanem világsztároktól is, illetve a filmipartól is kapott már megbízásokat. 2004-ben ruhákat tervezett Madonnának, melyeket a Re-Invention turnéján viselt a pop nagyasszonya, sőt a Guy Ritchie-vel kötött házasságara mennyasszonyi ruháját is ő álmodta meg. De a skót énekesnő, Annie Lennox nyári turnéjának ruhái is McCartney munkáját dicsérik.

2011-ben a C&A-nak tervezett Stella elérhető áron beszerezhető kollekciót, melynek kampányához a magyar Palvin Barbarát szerződtették le.

Érdekességek:

Apja szerint a Wings zenekar nevét (ami magyarul szárnyakat jelent) Stella nehéz születése ihlette. Miközben a műtőben Linda McCartney-n sürgősségi császármetszést végeztek, Paul a folyosón azért imádkozott, hogy a lánya „egy angyal szárnyain szülessen meg”.

Elkötelezett vegetáriánus, és állatvédő. Kollekcióihoz nem használ szőrmét, vagy bőrt. Egyéb más állati eredetű anyagokkal, mint gyapjúval, vagy selyemmel, szívesen dolgozik.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó