Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Magazin

Segítsd a májad munkáját egyszerű módszerekkel!

Szerző: Lukács Kata, – 2013-11-24 09:30:24

A máj méregtelenítő funkcióit többféle módon is támogathatjuk, ha szeretnénk egészségesebbek, aktívabbak és erősebbek lenni. Jó, ha tudjuk azonban, hogy a máj működése során szabadul fel a legtöbb ártalmas szabadgyök, így ebben a szervünkben fordul elő a legtöbb gyökfogó enzim is, amelyeknek munkáját a megfelelő tápanyagokkal kell segítenünk. Azt, hogy erre milyen lehetőségeink vannak, az alábbiakban osztjuk meg veled…

Igyál sok citromos vizet!

Azt bizonyára tudod, hogy nem árt, ha naponta legalább három liter tiszta vizet megiszol (minden húsz kilóra egy liter jusson, vagyis nyolcvan kilósan már négy litert kell leküldened).

Azt azonban kevesen sejtik, hogy a legjobb dolog, amit a testeddel tehetsz, ha minden reggel, éhgyomorra megiszod fél citrom levét, vízbe csorgatva.

Ez az egyszerű praktika segít a májadnak lebontani a méreganyagokat, és élvezetes is: ha cukor volna az italban, már limonádét innál, de azt most inkább kerüld!



Koktélozz” olívaolajjal!

Ha természetes méregtelenítésre vágysz, a citromos víz mellett napi 1-2 dl olívaolaj fogyasztását is javasolják az orvosok, ami az epetermelés serkentésével „átmossa” a májat is.

Egyes vélemények szerint a mediterrán népek a rengeteg olívaolajnak köszönhetik, hogy sokáig aktívak maradnak, és a bőrüket is kevés ránc borítja öregkorukban. Próbáld ki!



Ne hanyagold el a zöldségeket!

A leveles zöldségek a barátaink, ha detoxikálásról van szó, a következő finomságok pedig a toplistánk előkelő helyein szerepelnek: cékla, sárgarépa, káposzta, kelkáposzta, grapefruit, zöldsaláta, kelkáposzta, fokhagyma, hagyma és brokkoli.

Az utóbbi három egyébként is fontos tápanyag, mert magas kéntartalmuk révén segítik a máj regenerálódásának folyamatát.

A sikeres méregtelenítéshez nem árt naponta komolyabb mennyiséget is magadhoz venned ezekből. Lehetőleg nyersen persze, de a főzéskor felhasznált zöldség is jobb a semminél.



Ne hanyagold a multivitamin-tablettákat!

Ahhoz, hogy a májad tökéletesen tudjon méregteleníteni, rengeteg különféle vitaminra és ásványi anyagra van szüksége.

A legfontosabbak ezek közül a következők: magnézium, kalcium, kálium, réz, nátrium, vas, cink, szelén, E-vitamin, béta-karotin és C-vitamin. Mivel egyáltalán nem biztos, hogy ezeket mind megtalálod a mindennapi ételeidben, támaszkodj nyugodtan a vitamintabletták használatára.

Ha huzamosabb ideig nem jutsz bizonyos tápanyagokhoz, a máj detoxikációs folyamatai ugyanis fokozatosan lelassulnak, majd megszűnnek, ami számos komoly betegség forrása lehet.



Ne terheld túl a májadat!

Oké, néha-néha mindenki kirúghat a hámból, de azért ne vidd túlzásba a duhajkodást, hiszen a legjobb taktika, ha hosszútávon megakadályozod a méreganyagok szervezetedben való felhalmozódását.

Ha alkoholt fogyasztottál, ne vegyél be semmilyen gyógyszert nyolc órán belül: lehet, hogy semmit nem fogsz érezni (az álmosságon és a figyelemzavaron kívül), a májadat azonban fölöslegesen leterheled ilyenkor a végletekig.

Az orvosok szerint az alkohol és a fájdalomcsillapítók ártatlannak tűnő násza a kelleténél gyakrabban vezet különféle májbetegségekhez…

Kényeztesd a májadat!

A máriatövis, a homoktövis, a kurkuma és a pitypang tisztítják és védik a májat.

A legnépszerűbb ősi májbarát ital receptje a következő: 45 milligramm kurkuma, 400 milligramm gyermekláncfű kivonat, vagy 400 milligramm máriatövis keveréke tea formájában, naponta egyszer, lehetőleg lefekvés előtt.

Arra azért figyelj oda, hogy ha vadon élő növényekből nyered a teának valót, kizárólag olyan területeken szedd őket, ahol nem kell tartani a kémiai növényvédő szerek káros hatásaitól.

Masszírozd meg a máj körüli régiót!

Finoman, óvatosan masszírozd meg az epehólyag és a máj körüli területeket tested jobb oldalán, hogy a vérkeringés ezen a területen is tökéletes legyen.

A rendszeres mozgás többek között azért is hasznos, mert a májfunkció szempontjából fontos vérkeringést is felpezsdíti.

(men.hu)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó